Πλίνιος ο Νεότερος, πολιτικός - ρήτορας

Ο Γάιος Πλίνιος Καικίλιος Σεκούνδος ο νεότερος (Gaius Plinius Caecilius Secundus), πολιτικός και ρήτορας του 1ου - 2ου αιώνα μ.Χ., υιοθετήθηκε από τον θείο του Πλίνιο τον Πρεσβύτερο. Ο Πλίνιος μαρτυρεί πολλά γεγονότα γύρω από τον κόσμο του βιβλίου και τις σχέσεις τωνpliniossecundosσυγγραφέων με τους εκδότες τους, ο ίδιος μάλιστα έστελνε για διαφημιστικούς λόγους βιβλία του σε συγκλητικούς και άλλα μέλη της αριστοκρατίας. Δεν μαρτυρεί τα ονόματα των εκδοτών του και αρκείται μόνο να τους κατονομάζει ως βιβλιοπώλας (bybliopolae). O Πλίνιος δεν έκρυβε τη χαρά του για την καλή πορεία των εκδόσεών του (Epist., 8, 12.2), ενώ σε Επιστολή του προς τον φίλο του τον Βαίβιο Μάκρωνα προβάλλει χαρακτηριστικά τον ρόλο του βιβλίου στην καθημερινή ζωή ενός μεγάλου συγγραφέα, όπως ήταν ο θείος του ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Πλίνιος, Σταδ., 487 κ.ε.).

Ο Πλίνιος ο Νεότερος αρχίζει την Επιστολή του αυτή εκθειάζοντας τον φίλο του τον Μάκρωνα για την επιθυμία του να αποκτήσει πλήρη  κατάλογο (indices) των έργων του Πλινίου του Πρεσβύτερου και προλαβαίνει 00242 2 001την εύλογη απορία του για το πού έβρισκε τον χρόνο ο πολυάσχολος θείος του, με τα υψηλά καθήκοντα και αξιώματα, για την ανάγνωση και τη συγγραφή τόσο ποικίλων έργων. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι διέθετε οξύ πνεύμα αλλά και άγρυπνη σκέψη και απίστευτη εργατικότητα. Επιστρέφοντας στο σπίτι, από τα πολιτικά του καθήκοντα και μετά από ένα ελαφρύ κατά κανόνα γεύμα, τις μέρες του καλοκαιριού ξάπλωνε στον ήλιο και του διάβαζαν κάποιο βιβλίο, που δεν παρέλειπε να σχολιάσει, ξεχωρίζοντας και αποδελτιώνοντας καθετί το ενδιαφέρον.

Tέλος, περισσότερο διαφωτιστική, για τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσαν τους χώρους μελέτης και ανάγνωσης οι εύποροι Ρωμαίοι, είναι η περιγραφή του Πλινίου του Νεότερου (Liebenwein, Stud., 3 κ.ε.). Βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν pliniosneotέχουμε να κάνουμε μ’ έναν απλό βιβλιόφιλο συγγραφέα αλλά με τον πιο παθιασμένο ίσως λάτρη του βιβλίου κατά την αυτοκρατορική εποχή. Στην έπαυλή του στο Laurentium είχε στεγάσει τη βιβλιοθήκη του σε μία θολωτή αίθουσα που συνόρευε με το γυμναστήριο. Στον χώρο αυτόν είχε εντοιχίσει τη «φιλοσοφική» βιβλιοθήκη του, δηλαδή τα βιβλία που δεν προσφέρονταν για επιπόλαιη ανάγνωση, αλλά για σοβαρή μελέτη και διαλογισμό. Για την καθημερινή του μελέτη (την diaeta) είχε εξοπλίσει έναν άλλο χώρο, που ήταν το σιωπηλό του πάθος (silenziosa vera passione), τον οποίο είχε οργανώσει και καλλωπίσει ο ίδιος. Βρισκόταν στην πιο απομονωμένη πλευρά της έπαυλης, στην άκρη μιας αψιδωτής αίθουσας (cryptoporticus) και του κήπου, και αποτελούσε ένα είδος περιπτέρου (pavillon), με τρεις κυρίως χώρους και δύο δωμάτια. Στο κέντρο ήταν το καθημερινό (cubiculum), μέσα από τα κινητά εσώφυλλα των θυρών του ξεχώριζε η αψιδωτή αίθουσα, και το παράθυρο έβλεπε προς τη θάλασσα. Στον άξονα του απέναντι τοίχου είχε κατασκευαστεί μια καλαίσθητη βεράντα (zotheca), όπου μπορούσε να απομονωθεί κανείς ή να επικοινωνεί με το καθημερινό ανοίγοντας ή κλείνοντας υαλοστάσια και τέντες. Ήταν εξοπλισμένη με ένα ανάκλιντρο και δύο πολυθρόνες, μπροστά της απλωνόταν η θάλασσα, και πίσω της τα μικρά χωριά με τα ψηλά σπίτια είχαν φόντο το δάσος (Βιβλιοθήκη, 106-108, 110, 120).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Πλίνιος ο νεότερος (Γάιος Πλίνιος Καικίλιος Σεκούνδος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Ρήτορας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος δράσης: 1ος-2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Εικόνες
Ο Γάιος Πλίνιος Καικίλιος Σεκούνδος ο νεότερος, χαλκογραφία από την έκδοση: A. Thévet, «Les vrais portraits et vies des hommes illustres», Παρίσι 1584.
Από την έκδοση: Πλίνιος, «Epistolae at Panegyricus», Νάπολη, Biblioteca dei Girolamini.
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: «C. Plini Panegyricus Liber Trajano dictus...Commentarius Justi Lipsii...notae Joannis Livinaei, Jani Gruteri, Conradi Rittershusii...», Λέιντεν, ex officina Hackiana, 1675.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Μαρτιάλης, επιγραμματοποιός
Beatus Rhenanus, λόγιος
Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, φιλόσοφος - ιστοριογράφος
Βιβλιοθήκες
Βοδληιανή Βιβλιοθήκη
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων