Σελίδα τίτλου του «Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσης» του Ερρίκου Στέφανου (Γενεύη 1572), που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Μέλισσας του Ελληνισμού.
Περιγραφή: Τη σελίδα τίτλου του πρώτου τόμου της έκδοσης κοσμεί το τυπογραφικό σήμα του Ερρίκου Στέφανου. Κάτω από μια ελιά, εικονίζεται γηραιός άντρας, πιθανότατα ο Απόστολος Παύλος. Κομμένα κλαριά πέφτουν στο έδαφος. Στα κλαδιά του δέντρου περιπλέκεται ταινία που φέρει την λατινική επιγραφή: «Noli altum sapere» («Μη υψηλοφρόνει»). Η φράση προέρχεται από την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Απόστολου Παύλου (Ρώμ. 11,20).
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Είδος: Σελίδα τίτλουsemantics logo
Παλαίτυποsemantics logo
Τυπογραφικό σήμαsemantics logo
Τίτλος έκδοσης: Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης/ Thesaurus Graecae linguae, Ab Henrico Stephano constructus. In quo praeter alia plurima quae primus praestitit, (paternae in thesauro Latino diligentiae aemulus) vocabula in certas classes distribuit, multiplici deriuatorum serie ad primigenia, tanquam ad radices unde pullulant, reuocata. Thesaurus Lectori, Nunc alii intrepide vestigia nostra sequantur: Me duce plana via est quae salebrosa suit.
Συγγραφέας έκδοσης: Ερρίκος Στέφανος
Εκδότης : Ερρίκος Στέφανος
Τόπος έκδοσης: [Γενεύη]
Χρόνος έκδοσης: 1572
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Βιβλιοθήκη της Μέλισσας του Ελληνισμού
Ομάδα φωτοθήκης: Μέλισσα του Ελληνισμού
Λέξεις κλειδιά: Ερρίκος Στέφανος
Θησαυρός
Σελίδα τίτλου
Παλαίτυπο
Τυπογραφικό σήμα
Noli altum sapere
Απόστολος Παύλος
Δέντρο
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη της Μέλισσας του Ελληνισμού
Σημειώσεις: To magnum opus του Ερρίκου Στεφάνου και μέγας άθλος της εκδοτικής του σταδιοδρομίας είναι η έκδοση αυτή του Θησαυρού. Τη σύνταξή του είχε προγραμματίσει ο πατέρας του Ροβέρτος Στέφανος και απέβλεπε στη δημιουργία ενός «θησαυρού» ανάλογου με εκείνον που είχε συντάξει για τη λατινική γλώσσα: Latinae Linguae Thesaurus. Ο Ερρίκος άρχισε να εργάζεται για την τελική μορφή του Θησαυρού ήδη από το 1558, κάτω από την αυστηρή επιστασία του πατέρα του και τρία χρόνια αργότερα έλαβε προνόμιο αποκλειστικότητας από τον βασιλιά Κάρολο Θ΄. Η τυπογραφική διαδικασία κράτησε δέκα χρόνια. Το μεγάλο κόστος της πεντάτομης σειράς του Θησαυρού υπήρξε απαγορευτικό για πωλήσεις, ακόμα και στο λόγιο κοινό που είχε την οικονομική επιφάνεια για να το αποκτήσει. Η έκδοση του Θησαυρού μπορεί να του απέφερε φήμη και καθολικό εγκώμιο, ωστόσο τον κατέστρεψε οικονομικά.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων