Η Θεοτόκος ζητά από τον Ευαγγελιστή Λουκά να ζωγραφίσει την εικόνα της.
Περιγραφή: Σε εσωτερικό κτιρίου, μπροστά από δύο αψιδωτές κιονοστοιχίες, εικονίζεται η Θεοτόκος, καθισμένη σε θρόνο, ο οποίος βρίσκεται πάνω σε ορθογώνια βάση. Τα πόδια της ακουμπούν σε υποπόδιο. Ενώπιον της στέκεται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε την εικόνα της Παναγίας. Δίπλα του, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προσκομίζει τρεις σανίδες για τη δημιουργία της εικόνας. Πάνω από τις μορφές έχουν χαραχτεί μικρές επιγραφές που τις κατονομάζουν. Τη σύνθεση περιτρέχει πλαίσιο με φυτικά κοσμήματα.
Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Είδος: Χαλκογραφίαsemantics logo
Τίτλος έκδοσης: Περιγραφή της Ιεράς Σεβασμίας και Βασιλικής Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου, Της κ΄ μέγα εχούσης το αιδέσιμον, διά τον ιστορήσαντα αυτήν Απόστολον Λουκάν τον Ευαγγελιστήν. Του Κύκκου επιφημιζομένης, κατά την νήσον Κύπρον. Νυν Τρίτον Τύποις εκδοθείσα επιμελέστερον, προστεθέντα τε, και τινα άλλα των αναγκαίων, προς περισσοτέραν βεβαίωσιν. Έτι δε, κ Θαυμάσια τινα της Θεοτόκου, τα πρότερον, κ ες ύστερον γινόμενα εις δόξαν αυτής, και προς ωφέλειαν μεγίστην των Ευσεβών Χριστιανών. Τα πάντα καλώς διαταχθέντα μετ' επιμελείας και ακριβούς ζητήσεως, και διορθώσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πρώτης Αγκύρας, Κυρίου Σεραφείμ του Πισσιδείου, Έτι δε προσετέθησαν, κ τρία Πατριαρχικά Συγγειλιώδη Γράμματα, κ επωφελή τινα άλλα, ίνα διανέμωνται δωρεάν, Ηγουμενεύοντος του εν Ιερομονάχοις Κυρίου Μελετίου Τρίτου.
Συγγραφέας έκδοσης: Σεραφείμ Πισσίδειος
Εκδότης : Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων.
Τόπος έκδοσης: Βενετία
Χρόνος έκδοσης: 1817
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (πρώην Συλλογή Κ.Σπ. Στάικου)
Λέξεις κλειδιά: Θεοτόκος
Παναγία
Ευαγγελιστής Λουκάς
Αρχάγγελος Γαβριήλ
Σανίδα
Εικόνα
Ενδυμασία
Επίπλωση
Αρχιτεκτονική
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Onassis Library
Διαδικτυακή διεύθυνση: http://onassislibrary.gr/el/syllogi/antikeimena/38061_el/
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Σημειώσεις: Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Ευαγγελιστής Λουκάς φιλοτέχνησε τρεις εικόνες κατά παραγγελία της Θεοτόκου (εξ' ου και οι τρείς σανίδες που κρατά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ): η πρώτη απεικονίζει μόνο την Παναγία, στον Τύπο της Ελεούσας (ζητά από τον Υιό της να ελεήσει την ανθρωπότητα). Στη δεύτερη η Θεοτόκος απεικονίζεται με τον Χριστό στα αριστερά της, στον τύπο της Οδηγήτριας (οδηγεί τους ανθρώπους ή κρατά Αυτόν που θα τους οδηγήσει στη Βασιλεία των Ουρανών). Στην τρίτη εικόνα, την επονομαζόμενη Κυκκιώτισσα, η Παναγία παριστάνεται με τον μικρό Χριστό στα δεξιά της, επίσης στον τύπο της Ελεούσας (κρατά στην αγκαλιά της Αυτόν που θα ελεήσει την ανθρωπότητα). Όταν ο Λουκάς έδειξε τις τρεις εικόνες στην Θεοτόκο, Εκείνη τις ευλόγησε λέγοντας: «Η χάρις του εξ' εμού Τεχθέντος δι' εμού μετ' αυτών».
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκη Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας του Κύκκου
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων