Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κυκκιώτισσας «ενεργεί» κατά της ανομβρίας.
Εναλλακτικός ή πρωτότυπος τίτλος: Ο παρά του Σατράπου πεμφθείς, κ μετ' αυτού πλήθος στρατιωτών κατά της Μονής, κι ότε επλησίασαν, (ω του Θαύματος) μέγας υετός γέγονεν ώστε εξίστασθαι πάντας.
Περιγραφή: Ο σατράπης με τον συνοδό του παριστάνονται έφιπποι μπροστά στη Μονή του Κύκκου. Πίσω τους, ομάδα στρατιωτών. Στην είσοδο του μοναστηριού εικονίζεται ο ηγούμενος με τους πατέρες της Μονής. Το κομμάτι του ουρανού που διακρίνεται μεταξύ των ορέων σκίζουν αστραπές ενώ πυκνές στάλες υποδηλώνουν τη δυνατή νεροποντή. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των στρατιωτών οι οποίοι φέρνουν τα χέρια πάνω από τα κεφάλια τους για να προστατευτούν από την καταιγίδα.
Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Είδος: Χαλκογραφίαsemantics logo
Τίτλος έκδοσης: Περιγραφή της Ιεράς Σεβασμίας και Βασιλικής Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου, Της κ΄ μέγα εχούσης το αιδέσιμον, διά τον ιστορήσαντα αυτήν Απόστολον Λουκάν τον Ευαγγελιστήν. Του Κύκκου επιφημιζομένης, κατά την νήσον Κύπρον. Νυν Τρίτον Τύποις εκδοθείσα επιμελέστερον, προστεθέντα τε, και τινα άλλα των αναγκαίων, προς περισσοτέραν βεβαίωσιν. Έτι δε, κ Θαυμάσια τινα της Θεοτόκου, τα πρότερον, κ ες ύστερον γινόμενα εις δόξαν αυτής, και προς ωφέλειαν μεγίστην των Ευσεβών Χριστιανών. Τα πάντα καλώς διαταχθέντα μετ' επιμελείας και ακριβούς ζητήσεως, και διορθώσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πρώτης Αγκύρας, Κυρίου Σεραφείμ του Πισσιδείου, Έτι δε προσετέθησαν, κ τρία Πατριαρχικά Συγγειλιώδη Γράμματα, κ επωφελή τινα άλλα, ίνα διανέμωνται δωρεάν, Ηγουμενεύοντος του εν Ιερομονάχοις Κυρίου Μελετίου Τρίτου.
Συγγραφέας έκδοσης: Σεραφείμ Πισσίδειος
Εκδότης : Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων.
Τόπος έκδοσης: Βενετία
Χρόνος έκδοσης: 1817
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (πρώην Συλλογή Κ.Σπ. Στάικου)
Λέξεις κλειδιά: Μονή Κύκκου
Παναγία
Θεοτόκος
Εικόνα
Θαύμα
Ανομβρία
Σατράπης
Κύπρος
Ενδυμασία
Εξωτερικό
Άποψη
Αστραπή
Καταιγίδα
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Onassis Library
Διαδικτυακή διεύθυνση: http://onassislibrary.gr/el/syllogi/antikeimena/38061_el/
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Σημειώσεις: Σύμφωνα με την αφήγηση, ένας εθνικός, με το αξίωμα του σατράπη, άκουσε για τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και τη δύναμη της να ενεργεί κατά της ανομβρίας. Μιας και το νησί μάστιζε η ξηρασία, κάλεσε τον ηγούμενο και κατηγορώντας τον ότι εξαπατά τον κόσμο τον απείλησε πως αν σε λίγες μέρες δε βρέξει θα καύσει στο κεφάλι του την εικόνα και θα τον θανατώσει. Έντρομος ο ηγούμενος επέστρεψε στο μοναστήρι, νήστεψε και πραγματοποίησε λιτανεία παρακαλώντας την Παναγία να σταματήσει η ανομβρία. Λίγο πριν τελειώσει η διορία που του είχε δοθεί, ο ηγούμενος, προσευχήθηκε κλαίγοντας στη Θεοτόκο, με τα δάκρυα του να υγραίνουν το έδαφος. Αμέσως ξεκίνησε δυνατή βροχή. Τότε ο σατράπης έδωσε στον ηγούμενο επίσημη άδεια να λιτανεύει, σε περιόδους ανομβρίας, τη θαυματουργή εικόνα στο νησί.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκη Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας του Κύκκου
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων