Η Κυμαία Σίβυλλα καίει τα έξι από τα εννέα βιβλία με σιβυλλικές προφητείες που προσέφερε στον Ταρκύνιο τον Υπερήφανο, μετά την άρνηση του να τα αγοράσει στην τιμή που του πρότεινε.
Περιγραφή: Νωπογραφία των Τσέζαρε Νέμπια και Τζοβάννι Γκουέρρα στην Αίθουσα του πάπα Σίξτου Ε' της Βατικανής Βιβλιοθήκης.
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Δημιουργός: Τσέζαρε Νέμπια (Cesare Nebbia)
Τζοβάννι Γκουέρρα (Giovanni Guerra)
Χρόνος δημιουργίας: 1585-1590
Είδος: Νωπογραφίαsemantics logo
Λέξεις κλειδιά: Σίβυλλα
Κυμαία
Ταρκύνιος
Ρώμη
Σιβυλλικά βιβλία
Libri Sibyllini
Καύση
Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς
Ρωμαϊκὴ Αρχαιολογία
Ενδυμασία
Επίπλωση
Αρχιτεκτονική
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, Από τον Κικέρωνα στον Ανδριανό, τόμ. ΙΙ, Αθήνα, Κότινος, 2005, σ. 123.
Άδεια χρήσης: Σήμα Δημόσιου Τομέα 1.0
Σημειώσεις: Όπως αναφέρει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (Ρωμαϊκὴ Αρχαιολογία 4, 62) στα χρόνια της βασιλείας του Ταρκύνιου, και ενώ η Ρώμη, απολαμβάνοντας την εύνοια κάποιου θεού, διένυε μια περίοδο εξαιρετικής τύχης και ευημερίας, μια ξένη γυναίκα θέλησε να πουλήσει στον βασιλιά εννέα βιβλία με σιβυλλικούς χρησμούς. Όταν εκείνος αρνήθηκε να τα αγοράσει, έκαψε τρία από αυτά και στη συνέχεια του πρότεινε να αγοράσει τα υπόλοιπα έξι βιβλία στην αρχική τιμή. Όταν της αρνήθηκε πάλι, έκαψε τρία ακόμη βιβλία. Όταν τελικά του πρόσφερε τα τρία βιβλία που είχαν απομείνει στην τιμή των εννέα, ο Ταρκύνιος ζήτησε τη γνώμη των οιωνοσκόπων του παλατιού. Αυτοί του είπαν να αγοράσει αμέσως τα εναπομείναντα βιβλία καθώς δεν έπρεπε να αρνηθεί ένα τέτοιο θεόπεμπτο αγαθό.
Αναφέρεται από: Σίβυλλα, μάντισσα
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων