Η Βιβλιοθήκη του Frederick W. French

O Frederick French γεννήθηκε και πέθανε στην πόλη της Βοστόνης (1842-1900).  Δεν διαθέτουμε πολλά στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, ενώ η επαγγελματική του ζωή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον συμβατική καθώς πέρασε τη ζωή του κυρίως στην οικογενειακή επιχείρηση φαρμάκων και χρωμάτων.

  Πρώιμο μέλος του Grolier Club της Νέας Υόρκης, αλλά και αντίστοιχων οργανώσεων στη Βοστόνη, το Κλίβελαντ και το Σικάγο, ο French ήταν ενθουσιώδης βιβλιοσυλλέκτης. Το πάθος του για το θέατρο τον οδήγησε στην απόκτηση πολλών θεατρικών έργων, αλλά και κειμένων σχετικών με την ιστορία της δραματικής τέχνης. Αυτή του η κλίση αργότερα εξελίχθηκε σε γενικό ενδιαφέρον προς την αγγλική λογοτεχνία, ειδικότερα την ποίηση του 19ου αιώνα. Λάτρης της τυπογραφίας, ο French είχε στην κατοχή του δύο αντίγραφα σε περγαμηνή της πρώτης έκδοσης του Grolier Club, A Decree of Star Chamber. Αναπόφευκτα, ήταν ένθερμος οπαδός του έργου του William Morris και του τυπογραφείου του, Kelmscott Press, και κατάφερε να αποκτήσει μια ολόκληρη σειρά των εκδόσεων του Βρετανού τυπογράφου. Διέθετε, επίσης, μία εκτεταμένη συλλογή βιβλίων εικονογραφημένων από τον George Cruikshank.

  Όταν η βιβλιοθήκη του French βγήκε σε δημοπρασία, το 1901, τα κομψά χαρακτηριστικά των έργων της συλλογής του προκάλεσαν μεγάλη χαρά στους connoisseurs της τυπογραφικής τέχνης και της εκδοτικής παραγωγής.

(Dickinson C. D., American Book Collectors, 126 & North B. E., ‘‘Notes on Rare Books’’, The Book Buyer, 134)
 
 

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων