Η Βιβλιοθήκη του Φρέντερικ Φρεντς

O Φρέντερικ Φρεντς γεννήθηκε και πέθανε στην πόλη της Βοστόνης (Frederick W. French, 18421900). Δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, ενώ η επαγγελματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον συμβατική, καθώς πέρασε τη ζωή του κυρίως στην οικογενειακή επιχείρηση φαρμάκων και χρωμάτων.

Πρώιμο μέλος του Γκρόλιερ Κλαμπ (Grolier Club) της Νέας Υόρκης, αλλά και αντίστοιχων οργανώσεων στη Βοστόνη, το Κλίβελαντ και το Σικάγο, ο Φρεντς ήταν ενθουσιώδης βιβλιοσυλλέκτης. Το πάθος του για το θέατρο τον οδήγησε στην απόκτηση πολλών θεατρικών έργων, αλλά και κειμένων σχετικών με την ιστορία της δραματικής τέχνης. Αυτή του η κλίση αργότερα εξελίχθηκε σε γενικό ενδιαφέρον προς την αγγλική λογοτεχνία, ειδικότερα την ποίηση του 19ου αιώνα. Λάτρης της τυπογραφίας, ο Φρεντς είχε στην κατοχή του δύο αντίγραφα σε περγαμηνή της πρώτης έκδοσης του Γκρόλιερ Κλαμπ, A Decree of Star Chamber. Αναπόφευκτα, ήταν ένθερμος οπαδός του έργου του Γουίλιαμ Μόρις (William Morris) και του τυπογραφείου του Kelmscott Press, και κατάφερε να αποκτήσει μια ολόκληρη σειρά των εκδόσεων του Βρετανού τυπογράφου. Διέθετε, επίσης, μία εκτεταμένη συλλογή βιβλίων εικονογραφημένων από τον Τζωρτζ Κρούκσανκ (George Cruikshank).

Όταν η βιβλιοθήκη του Φρεντς βγήκε σε δημοπρασία το 1901, τα κομψά χαρακτηριστικά των έργων της συλλογής του προκάλεσαν μεγάλη χαρά στους ειδήμονες της τυπογραφικής τέχνης και της εκδοτικής παραγωγής.

Dickinson C. D., American Book Collectors, 126.

North B. E., ‘‘Notes on Rare Books’’, The Book Buyer, 134.
 
 

Επωνυμία: The Library of Frederick W. French
Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων