Η βιβλιοθήκη του αββαείου Saint-Victor

Από όλες τις βιβλιοθήκες που είχαν δημόσιο χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του Παλαιού Πολιτεύματος (Ancien Régime), δηλαδή πριν τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, εκείνη που προσέλκυσε μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών ήταν των κληρικών του αββαείου του Saint-Victor στο Παρίσι. Ο βιβλιακός της πλούτος ενέπνευσε για δύο αιώνες πνευματικούς δημιουργούς της τάξης του Rabelais και του Montesquieu, ενώ υπήρξε κοινή βιβλιοθήκη για τα κολλέγια και τις  σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου που λειτουργούσαν εκεί.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο αββάς Nicaise de l’Orme πήρε την πρωτοβουλία να αναγείρει ένα νέο κτίσμα για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη, με πρωταρχικό σκοπό να παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα περισσότερο ευρύχωρο και πιο καλά φωτιζόμενο μέρος, συγκριτικά με την προηγούμενη κατασκευή· το σχέδιο αυτό ολοκληρώθηκε το 1508. Η βιβλιοθήκη αριθμούσε 1.081 χειρόγραφα αλυσοδεμένα σε 52 έδρανα, σύμφωνα με τον κατάλογο που είχε συντάξει ο  Claude de Grandrue μεταξύ του 1513 και του 1514.

Συνολικά, αντίθετα με τόσες άλλες βιβλιοθήκες της Γαλλίας, εκκλησιαστικές και μη, η βιβλιοθήκη του Saint-Victor βγήκε σχετικά αλώβητη από τα δεινά που προξένησαν οι θρησκευτικές αντιπαλότητες μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων. Ωστόσο, στα 1651, εξαιτίας μιας πλημμύρας, η αίθουσα της βιβλιοθήκης αχρηστεύτηκε και οι συλλογές μεταφέρθηκαν σε άλλο επίπεδο, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία της.

Το 1677 συντάχθηκε ένας νέος κατάλογος κατά συγγραφέα και θεματική, ο οποίος αναθεωρήθηκε το 1684· οι κατάλογοι αυτοί πιστοποιούν την συνεχή αύξηση των τόμων της βιβλιοθήκης, καθώς ανέβασαν τον πλούτο της σε 18.000 έντυπα βιβλία. Tο βιβλιακό αυτό υλικό έφτασε να αριθμεί στα μέσα του 18ου αιώνα περίπου 40.000 τίτλους και 3.000 χειρόγραφα. Το χρονικό της βιβλιοθήκης της μονής κατέληξε στο κλείσιμο του αββαείου το 1792 και την καταστροφή του κτίσματος το 1815,  ως απόρροια της Γαλλικής Επανάστασης.

(Jolly, Claude (ed.), Histoire des bibliothèques françaises, Les bibliothèques sous l'Ancien Régime, 1530-1789, vol. II, pp. 394-395)

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων