Η Βιβλιοθήκη του Δούκα του Ρόξμπουργκ

Ο Τζον Κερ (John Ker, 1740–1804), τρίτος δούκας του Ρόξμπουργκ, κληρονόμησε στη νεαρή ηλικία των 15 ετών, μετά την αποδημία του πατέρα του Ρόμπερτ Κερ, τον τίτλο και την περιουσία του. Ο έρωτάς του για τη Χριστιανή Σοφία Αλβερτίνα, μεγαλύτερη κόρη του δούκα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς, δεν ευδοκίμησε, παρά την αμοιβαία συμπάθεια των δύο, καθώς στάθηκε εμπόδιο ο γάμος του βασιλιά Γεώργιου Γ΄ με τη Σοφία Καρλόττα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς, μικρότερη αδελφή της Χριστιανής. Τόσο ο δούκας όσο και εκείνη έμειναν μόνοι για την υπόλοιπη ζωή τους.
Ο δούκας, αξιόλογος τόσο στην εξωτερική του εμφάνιση όσο και στα διανοητικά του επιτεύγματα, συγκέντρωσε μια μεγαλοπρεπή βιβλιοθήκη στην οικία του στην St. James’s Square του Λονδίνου. Ανάμεσα σε άλλους θησαυρούς, περιλάμβανε την περίφημη έκδοση του Χριστόφορου Βαλδέρφερου (Christophorus Valdarfer) για το Δεκαήμερο του Βοκάκιου του 1471, και πολλές άλλες εκδόσεις Άγγλων τυπογράφων όπως του Τζούλιαν Νόταρι (Julian Notary).

 

Fletcher W.Y., English Book  Collectors, 258–263.

Επωνυμία: Η Βιβλιοθήκη του Δούκα του Roxburghe
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Τόπος ίδρυσης: Ηνωμένο Βασίλειοsemantics logo
Τόπος λειτουργίας: Ηνωμένο Βασίλειοsemantics logo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων