Η Βιβλιοθήκη Chetham

Η Βιβλιοθήκη Chetham, ιδρύθηκε το 1653 στο Μάντσεστερ, με πρωτοβουλία του Humphrey Chetham (1580-1653), εμπόρου κλωστοϋφαντουργίας, τραπεζίτη και γαιοκτήμονα.  Eίναι η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Βρετανία και φιλοξενείται σε ένα κτίσμα που ανηγέρθη το 1421 για να χρησιμοποιηθεί ως κολέγιο κληρικών. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό συγκρότημα απο τα πλέον επιβλητικά που υπάρχουν σήμερα, βορειοδυτικά της Αγγλίας.

Η ίδρυσης της Βιβλιοθήκης κάλυπτε ζωτικής σημασίας πολιτιστικές ανάγκες, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα έρευνας στη βόρεια Αγγλία. Οι είκοσι τέσσερις διαχειριστές που διορίστηκαν από τον Humphrey Chetham, συγκρότησαν  μεγάλη συλλογή από έντυπα βιβλία και χειρόγραφα που κάλυπταν όλο το φάσμα της πανεπιστημιακής γνώσης και ανταγωνίζονταν τις βιβλιοθήκες των κολλεγίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Η Βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα 120.000 τυπωμένα βιβλία, χειρόγραφα (ορισμένα του 13ου αι.), χάρτες και σύγχρονο υλικό και συνεχίζει να επεκτείνει τη συλλογή της με ειδίκευση στην ιστορία και την τοπογραφία των περιοχών του Greater Manchester και Lancashire.

Σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή της Humphrey Chetham, η χρήση της βιβλιοθήκης πρέπει να είναι ελεύθερη,  και ανοικτή σε ακαδημαϊκούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Η βιβλιοθήκη Chetham συνεχίζει ακόμη και σήμερα να λειτουργεί ως ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη κλείνοντας πάνω από 350 χρόνια ζωής. Η δύναμη και το εύρος των συλλογών, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της, την καθιστούν  σημαντικό κέντρο μελέτης και έρευνας στη Βρετανία.

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων