Τίμαιος από το Ταυρομένιο, ιστορικός

Ο Τίμαιος γεννήθηκε στο Ταυρομένιο της Σικελίας και έδρασε στα τέλη του 4ου και τον 3ο π.Χ. αιώνα. Ήταν γιος του Ανδρόμαχου, που είχε κυβερνήσει το Ταυρομένιο, timaiosκαι όταν κατέλαβε την εξουσία ο Αγαθοκλής υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αθήνα, όπου έζησε για πενήντα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε συστηματικά με την επεξεργασία πληροφοριών που αφορούσαν στη γεωγραφία και την ιστορία της Νότιας Ιταλίας. Συνέθεσε ένα μεγάλο σύγγραμμα σε 38 βιβλία, το οποίο μάς είναι γνωστό με διαφορετικούς τίτλους: Ιστορία, Σικελικά, Ιταλικά (Βιβλ. ΙΙ, 56).

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Τίμαιος άντλησε το υλικό του από τις βιβλιοθήκες των Αθηνών. Ο Πολύβιος μάλιστα, τον 3ο αιώνα π.Χ., αναφέρει πως στην Αθήνα υπήρχαν τόσες βιβλιοθήκες (ιδιωτικές, δημόσιες και σχολικές-γυμνασιακές) όσες και οι Αθηναίοι, ώστε ο ιστορικός Τίμαιος ανάλωσε πενήντα χρόνια για την καταγραφή τους. Ειρωνευόταν μάλιστα τον Τίμαιο για τη σπουδαστηριακή του σοφία και τη βιβλιακή του έξη. Προφανώς αναφέρεται, με κάποια δόση υπερβολής, στο γεγονός ότι ο Τίμαιος κατέγραφε όλο σχεδόν το βιβλιακό υλικό που φυλασσόταν στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες, με  στόχο να καταστεί το έργο του πληρέστερο (Πολύβ. ΧΙΙ, 15 · Βιβλ. Ι, 105).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Τίμαιος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ιστορικός
Τόπος γέννησης: Ταυρομένιο
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πολύβιος από τη Μεγαλόπολη, ιστορικός
Εικόνες
Το αρχαίο θέατρο στο Ταυρομένιο (Ταορμίνα), Σικελία. HORNER, Johann Jakob. Bilder des griechischen Alterthums oder Darstellung der berühmtesten Gegenden und der wichtigsten Kunstwerke des alten Griechenlandes, Ζυρίχη, Orell, Füssli and Co., 1823.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πολύβιος από τη Μεγαλόπολη, ιστορικός
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων