Πατσιόλι, Λούκα, μαθηματικός

Ο Luca Pacioli συνέγραψε ένα μαθηματικό σύγγραμμα, που περιλάμβανε επιτομή της μαθηματικής επιστήμης με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως σχολικό εγχειρίδιο. Αναφέρεται σε βασικά στοιχεία της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας και στοιχεία της πρακτικής αριθμητικής.Luca Pacioli in the Summa Εκδόθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita, γνώρισε πολλές επανεκδόσεις και τυπώθηκε ήδη από το 1494. Heefner, Appropriation.

Ο ίδιος ο Luca έγραψε και ένα δοκίμιο με τον τίτλο Divina Proportione, βασισμένο επίσης στα μαθηματικά, αλλά εικονογραφημένο από τον Leonardo da Vinci. Το σύγγραμμα ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο γύρω στο 1481 και πρωτοτυπώθηκε στη Βενετία το 1509 και παρουσιάζει τη χρυσή τομή από μαθηματικής άποψης, ακολουθώντας την ευκλείδια γεωμετρία και τις διάφορες εφαρμογές της στις τέχνες και τα γράμματα, σε εβδομήντα ένα κεφάλαιο (Livio, Ratio · Connor, Pacioli).

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Luca Bartolomeo de Pacioli (Λούκα Μπαρτολομέο ντε Πατσιόλι)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Μαθηματικός
Τόπος δράσης: Μιλάνο
Χρόνος δράσης: 15ος-16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Από την έκδοση: Luca Pacioli, «Summa de arithmetica», 1494.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Τορνιέλλο, Φραντσέσκο, μοναχός & συγγραφέας
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων