Κωνσταντίνος ο Μέγας, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Η μόνη μαρτυρία σχετικά με το βιβλίο στην Κωνσταντινούπολη κατά τα χρόνια του ιδρυτή της μαρτυρείται από τον Ευσέβιο Καισαρείας, ο οποίοςconstantinos megas καταγράφει την παραγγελία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου για πενήντα αντίγραφα Θείων Γραφών. Οι Βίβλοι αυτές έπρεπε να είναι από πολύ καλά κατεργασμένη (στιλπνή) περγαμηνή, σε σχήμα κώδικα και όχι ειληταρίου και φιλοτεχνημένες από άριστους καλλιγράφους της Καισαρείας, ώστε να είναι ευανάγνωστες και εύχρηστες. Τα αντίγραφα αυτά της Αγίας Γραφής δεν προορίζονταν για κάποια αυτοκρατορική βιβλιοθήκη, αλλά μάλλον για τις εκκλησίες της νέας πρωτεύουσας.

Είναι προφανές, από την πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου, ότι δεν υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη κάποιο αντιγραφικό κέντρο ικανό να ανταποκριθεί στην επιθυμία του και αυτός είναι ο λόγος που απευθύνθηκε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Εκεί λειτουργούσε το φημισμένο βιβλιογραφείο που είχε οργανωθεί υπό την εποπτεία του Πάμφιλου από την εποχή του Ωριγένη, το οποίο ήταν εξειδικευμένο στην αναπαραγωγή αξιόπιστων και καλλιγραφικών κωδίκων της χριστιανικής γραμματείας. Το αντιγραφικό αυτό κέντρο της Καισαρείας και η βιβλιοθήκη του είχαν φήμη αντίστοιχη με αυτή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Εξαιτίας της σύντομης διάρκειας της βασιλείας του (324-337), ο Μ. Κωνσταντίνος δεν κατάφερε να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε πολιτιστικό, και όχι μόνο διοικητικό, κέντρο της Αυτοκρατορίας (Βιβ. ΙΙΙ, 28-29).

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχήsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Κωνσταντίνος ο Μέγας
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Κωνσταντινούποληsemantics logo
Χρόνος θανάτου: 337 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 3ος-4ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Ωριγένης, φιλόσοφος
Ευσέβιος Παμφίλου, εκκλησιαστικός συγγραφέας
Εικόνες
Προτομή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Κωνστάντιος Β΄, αυτοκράτορας
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων