Σέσιλ, Ουίλλιαμ, πολιτικός & συλλέκτης βιβλίων

Ο William Cecil, λόρδος Burghley, (1520-1598) υπήρξε ο κατεξοχήν πολιτικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ. Σε ηλικία 16 ετών έδωσε μια διάλεξη με θέμα τη φιλοσοφία των Σχολαστικών και, Cecil 2τρία χρόνια αργότερα, μία ακόμη με θέμα την ελληνική γλώσσα. Οργάνωσε μια πλούσια βιβλιοθήκη και, κατά τον Strype, χάρισε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ πολλά βιβλία «λατινικά και ελληνικά, με θέμα το εκκλησιαστικό δίκαιο, το αστικό δίκαιο και τη φυσική».

To 1687 ένα σημαντικό μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων της συλλογής του λόρδου Burghley δημοπρατήθηκε, πιθανότατα από τονburghley book stamp απόγονο του, James Cecil, τέταρτο κόμη του Salisbury.

Ο κατάλογος της δημοπρασίας, αντίτυπο του οποίου θησαυρίζεται στο Βρετανικό Μουσείο, περιλάμβανε 3844 έντυπα βιβλία και 413 χειρόγραφα.

Τα βιβλία του λόρδου Burghley ξεχωρίζουν από τις σταχώσεις και το χαρακτηριστικό οικόσημο, συμπληρωμένο ενίοτε από τα διακριτικά του τάγματος της Περικνημίδας (Order of the Garter) (Fletcher, Collectors, 38-43).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: William Cecil (Ουίλλιαμ Σέσιλ)
Λόρδος Μπάργκλεϊ
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος δράσης: Καίμπριτζsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 1520
Χρόνος θανάτου: 1598
Χρόνος δράσης: 16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ο William Cecil (1520-1598).
Βιβλιόσημο του William Cecil.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων