Ντάντλεϊ, Ρόμπερτ, πολιτικός & συλλέκτης βιβλίων

Ο Robert Dudley, βαρώνος του Denbigh και κόμης του Leicester, ευνοούμενος της βασίλισσας Ελισάβετ, γεννήθηκε το 1532 ή το 1533 και ήταν το πέμπτο παιδί του John Dudley, δούκα του Robert Dudley 1st Earl of Leicester squareNorthumberland. Με την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο της Αγγλίας, ο Dudley ανήλθε στα ανώτερα στρώματα του βασιλείου. Ωστόσο, βρήκε χρόνο να εκδηλώσει το βαθύτερο ενδιαφέρον του για τη διαδικασία της μάθησης και την απόκτηση της γνώσης, συγκροτώντας παράλληλα μια αξιόλογη προσωπική βιβλιοθήκη.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το περιεχόμενο της συλλογής του Dudley, μα από τα λίγα στοιχεία που διαθέτουμε φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε επιμελημένεςDudley βιβλιοσημο σταχώσεις. Μετά τον θάνατο του το 1588, τα υπάρχοντα του βγήκαν σε δημοπρασία, και πιθανότατα μαζί και τα βιβλία του.

Στο Notices of London Libraries των John Bagford και William Oldys, μαρτυρείται: «Στο ανάκτορο του Lambeth πάνω στο Cloyster υπάρχει μια πλούσια βιβλιοθήκη. Τα παλαιότερα βιβλία που θησαυρίζονται εκεί ανήκουν στον Dudley, κόμη του Leicester». Σχεδόν όλα τα βιβλία του χαρακτηρίζονται από το βιβλιόσημο του, ενώ ένας μικρός αριθμός από το οικόσημο της οικογένειας του (Fletcher, Collectors, 49-52).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Robert Dudley (Ρόμπερτ Ντάντλεϊ)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος δράσης: Λονδίνο
Χρόνος γέννησης: 1532/1533
Χρόνος θανάτου: 1588
Χρόνος δράσης: 16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Βιβλιόσημο του Robert Dudley.
Ο Robert Dudley (1532-1588).
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων