Ερρίκος, πρίγκιπας της Ουαλίας & συλλέκτης βιβλίων

Ο Ερρίκος, πρίγκιπας της Ουαλίας, (1594-1612)  ήταν γιος του βασιλιά Ιάκωβου VI της Σκωτίας -αργότερα Ιάκωβος I της Αγγλίας- και της Άννας της Δανίας. Ο νεαρός πρίγκιπας συνδύαζε την princehenryαγάπη για τον αθλητισμό -ήταν διακεκριμένος ξιφομάχος- με το πάθος για τη λογοτεχνία.

Από τους εκτελεστές της διαθήκης του δασκάλου του, λόρδου Lumley, αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της πολύτιμης συλλογής του τελευταίου. Ως βιβλιοθηκονόμο όρισε τον μαθηματικό Edward Wright, με μισθό τριάντα λίρες τον χρόνο.   

Αμέσως μετά την απόκτηση  των βιβλίων, πρωταρχική μέριμνα του Ερρίκου ήταν η καταλογογράφηση τους. Στη συνέχεια, προχώρησε στην εκ νέου βιβλιοδεσία τους, καθώς και στην αποτύπωση των οικοσήμων και των εμβλημάτων του σε αυτά. Δυσάρεστη συνέπεια αυτής του της πράξης ήταν η καταστροφή παλαιότερων και ενδεχομένως ιδιαίτερα αξιόλογων σταχώσεων.

O Ερρίκος έζησε μόνο τρία χρόνια για να χαρεί το απόκτημα του, στη διάρκεια όμως αυτή έκανε πολλές προσθήκες στη συλλογή του. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πρίγκιπα από τυφοειδή πυρετό, η βιβλιοθήκη πέρασε στα χέρια του πατέρα του Ιάκωβου –επίσης βιβλιοσυλλέκτη- και έγινε μέρος της βασιλικής συλλογής, η οποία μετά από χρόνια δωρίστηκε στο Βρετανικό Μουσείο από τον Γεώργιο II (Fletcher, Collectors, 6).  

                         

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Henry Frederick (Ερρίκος Φρειδερίκος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πρίγκιπας της Ουαλίας
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος δράσης: Λονδίνο
Χρόνος θανάτου: 1612
Χρόνος δράσης: 16ος-17ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
O Eρρίκος, πρίγκηπας της Ουαλίας. Πορτραίτο από τον Ισαάκ Όλιβερ, περ.1610.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων