Ουίλλιαμς, Τζον, αρχιεπίσκοπος

Απόφοιτος του St. John’s College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, ο John Williams, αρχιεπίσκοπος του York (1582-1650), υπήρξε καθ’όλη τη ζωή του προστάτης της γνώσης. archbishopWilliamsKατά τον Lloyd, η οικονομική ενίσχυση που ο Williams πρόσφερε στους λογίους και τους ανθρώπους των γραμμάτων ήταν πολύ ανώτερη από εκείνη που παρείχε σε επισκόπους και ευγενείς. Καθώς η πρώτη βιβλιοθήκη που είχε δημιουργήσει καταστράφηκε, εξαιτίας της φυλάκισης του, ο Williams δε δίστασε, μετά την απελευθέρωση του, να προβεί εκ νέου στη συλλογή βιβλίων. Αυτή τη δεύτερη συλλογή την κληροδότησε στο St. John’s College και το Westminster Abbey.

Μια ακόμη σημαντική δράση του ήταν η αγορά της συλλογής βιβλίων ενός Baker από το Highgate, την οποία κατέστησε προσβάσιμη στο κοινό για καθημερινή και δημόσια χρήση.

Ωστόσο, οι αγνές βιβλιοφιλικές προθέσεις του Williams δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τις πολιτικές κατηγορίες εναντίον του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως λόρδου Σφραγιδοφύλακα, το 1626 κατηγορήθηκε για προδοσία κατά του βασιλιά και για ανεκτικότητα προς πουριτανούς και παπιστές. Στη δίκη που ακολούθησε κατηγορήθηκε επιπλέον γα ψευδομαρτυρία, έχασε όλα του τα υπάρχοντα, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10 χιλιάδων λιρών και φυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκιση του και αποκτώντας ξανά την εύνοια της αυλής, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος του York, ενώ πέθανε το 1650 εξαιτίας ενός αποστήματος (Fletcher,  Collectors, 81-85).
                                                                                                                          

                                                        

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: John Williams (Τζον Ουίλλιαμς)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αρχιεπίσκοπος
Τόπος δράσης: Καίμπριτζsemantics logo
Αβαείο του Γουεστμίνστερsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 1582
Χρόνος θανάτου: 1650
Χρόνος δράσης: 16ος-17ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ο αρχιεπίσκοπος John Williams.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων