Η Βιβλιοθήκη του Καρόλου Ε΄

Ένα άλλο δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μελέτης χώρου βιβλιοθήκης είναι αυτό που θησαύριζε την προσωπική συλλογή του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ε΄, την οποία εγκατέστησε στο ανάκτορο Charles library1της Île de la Cité. Την εμπιστεύτηκε δε στα χέρια του Gilles Mallet, ο οποίος χρίσθηκε πρώτος βιβλιοθηκάριος της βασιλικής βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Η συλλογή κατενεμήθη αρχικώς σε δύο επίπεδα του πύργου και εν συνεχεία κατέλαβε και τρίτο. Η αίθουσα του πρώτου επιπέδου έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας και οι επιτοίχιες επιφάνειες όπως και η οροφή καλύφθηκαν με ξύλα άριστης ποιότητας. Στα υαλοστάσια τοποθετήθηκαν γρίλιες, για να αποφευχθούν εισβολές διαφόρων πτηνών και ζωυφίων, ενώ η επίπλωση που επιλέχθηκε εξυπηρετούσε τις ανάγκες μελέτης και ανάγνωσης, αλλά μάλλον όχι την αντιγραφική δραστηριότητα. 

Η πιο διάσημη βασιλική βιβλιοθήκη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ήταν αυτή του Καρόλου Ε΄, που ανήλθε στον θρόνο της Γαλλίας το 1360. Το 1367 ή τον επόμενο χρόνο, ηCharles library3 βιβλιοθήκη μεταφέρεται με εντολή του από το παλάτι της Cité στην οχυρωμένη κατοικία του στο Λούβρο και ειδικότερα στα τρία τελευταία επίπεδα του πύργου της Fauconnerie. Με αρχιτεκτονική παρέμβαση διαμορφώθηκε ειδικά ο χώρος για την ταξινόμηση των βιβλίων: δηλαδή επιτοίχιες ξυλουργικές επενδύσεις, θολωτές οροφές και βαριά θυρώματα σφάλιζαν κάθε όροφο, ενώ είχε προβλεφθεί ακόμη και κατάλληλος φωτισμός για τη νυκτερινή ανάγνωση. Απώτερος σκοπός του βασιλιά ήταν η οργάνωση μιας βιβλιοθήκης που δεν θα περιοριζόταν στα προσωπικά του ενδιαφέροντα και σε αυτά των αυλικών του αλλά θα ήταν ανοικτή και στο ευρύτερο κοινό της πνευματικής κοινότητας.

Όλα τα βιβλία της βασιλικής συλλογής δεν κατέληξαν βέβαια στο Λούβρο, καθώς ο Κάρολος διατηρούσε στις πολυτελείς κατοικίες του στα περίχωρα του Παρισιού, δηλαδή στον πύργο της Vincennes, στο Saint-Germain και στο Melun, επιβλητικά χειρόγραφα με λειτουργικό περιεχόμενο και βιβλία προσευχής, σπάνιας βιβλιοδετικής και μικρογραφικής τέχνης. Πυρήνας της βιβλιοθήκης του υπήρξε ο βιβλιακός πλούτος που κληρονόμησε κυρίως από τον πατέρα του, τον άγιο Λουδοβίκο. Ο Κάρολος ήταν μέγας αναγνώστης και για να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του χρησιμοποίησε όλα τα γνωστά μέσα και τους παραδοσιακούς βιβλιοφιλικούς τρόπους: συγκέντρωσε βιβλία από τον ευρύτερο οικογενειακό και συγγενικό του κύκλο, αγόρασε, δανείστηκε και γνωστοποίησε στους υπηκόους του τις βιβλιακές του προτιμήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνει πολύτιμα χειρόγραφα ως δώρα σε κάθε είδους περίσταση. Παράλληλα προσέλαβε καλλιγράφους και αντιγραφείς, μικρογράφους και σταχω­τές, μετέχοντας έτσι σε κάθε διαδικασία που πολλαπλασίαζε τον κωδικολογικό του πλούτο (Αρχιτ., 263-265).

Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος: Ιλ ντε λα Σιτέ
Αναφέρει: Πρόσωπα
Μαλλέ, Ζιλ, βιβλιοθηκάριος
Εικόνες
Αναπαράσταση εσωτερικού σε γαλλικό βασιλικό πύργο. Παρουσίαση βιβλίου στον βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκο ΙΒ'. Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Ms fr. 53, f.9)
Όψεις της βασιλικής βιβλιοθήκης, γύρω στο 1488-1489, από το μικρογραφημένο χειρόγραφο προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου Η', "La Mer de Histoires", που φιλοτεχνήθηκε από τον Pierre le Rouge.
Σημειώσεις: Η βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε τον 14ο αιώνα αρχικά στο ανάκτορο της Île de la Cité και αργότερα στο Λούβρο.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων