Η Βιβλιοθήκη του Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα στην Πάρμα

Μια ιδιαίτερα κομψή και αέρινη βιβλιοθήκη, στο ύφος που επέβαλε ο Michelozzo, οικοδομήθηκε στη μονή του San Giovanni Evangelista, στο μοναστήρι δηλαδή των Βενεδικτίνων που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, οι οποίοι και ενσωματώθηκαν στο εκκλησίασμα της Santa Giustina το 1477. Η σημερινή εικόνα της μονής χρονολογείται μεταξύ του 1490 και του 1540· για τη βιβλιοθήκη δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με την ακριβή περίοδο κατασκευής της, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να διαμορφώθηκε το 1523.

Στο δεύτερο επίπεδο του κτίσματος, που διαχωρίζει το παλαιό Chiostro del Capitolo από το μεταγενέστερο Chiostro della Porta, κατασκευάστηκε αίθουσα διαστάσεων 21,20×12,40 μ., με σκοπό να στεγάσει τη βιβλιοθήκη.san giovanni evangelista parma Τρίκλιτη, με δύο σειρές από δέκα κίονες ιωνικού ρυθμού, τοποθετημένους πάνω σε ορθογώνια βάθρα, σχηματίζει παράπλευρα φατνώματα και στηρίζει ισομεγέθη σταυροθόλια. Οι πλευρικοί τοίχοι, τα βάθρα, τα τόξα και οι θόλοι καλύπτονται από νωπογραφίες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη ρωμαϊκή εποχή, τα οποία υπογράφουν οι Giovanni Antonio Paganini και Ercole Pio, και χρονολογούνται από το 1574-1576. Πολλά από τα στοιχεία της διακόσμησης προέρχονται από τη συλλογή των εμβλημάτων του Alciati.

Η εικονογράφηση κράτησε από το 1574 έως το 1575 και είχε ως οδηγό την Πολύγλωττο Βίβλο του 1572, που κυκλοφόρησε στην Αμβέρσα από τους Plantin. Από τα πολλά εμβλήματα που κοσμούν τους θόλους, αναφέρουμε εδώ την προσωποποίη­ση της Δικαιοσύνης με τα σύμβολά της, πλαισιωμένη από ρήσεις όπως Σπεύδε βραδέως.

Αναφορικά τώρα με το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, δεν διασώθηκαν κατάλογοι ή πληροφορίες σχετικά με την έκταση του πλούτου της, παρά μόνο κάποια Corali, μικρογραφημένα από τους Da Moile και Michele da Genova (Αρχιτ., 292-293).

 

 

 

Επωνυμία: Biblioteca del Monastero di San Giovanni Evangelista (Βιβλιοθήκη Μονής Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Πάρμα
Αποπεράτωση: 15ος/16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Άποψη της βιβλιοθήκης της μονής San Giovanni Evangelista στην Πάρμα, με τη χαρακτηριστική πλαστικότητα της διακοσμημένης οροφής της.
Σημειώσεις: Η Μονή χρονολογείται τον 10ο αιώνα. Ωστόσο, οι πληροφοριες που δίνουμε αφορούν τη σημερινή εικόνα της βιβλιοθήκης που χρονολογείται μεταξύ 1490-1540.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων