Η Βιβλιοθήκη του Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα στην Πάρμα

Μια ιδιαίτερα κομψή και αέρινη βιβλιοθήκη, στο ύφος που καθιέρωσε ο Μικελότσο, οικοδομήθηκε στη Μονή Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα, στο μοναστήρι δηλαδή των Βενεδικτίνων που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, το οποίο και ενσωματώθηκε στο εκκλησίασμα της Σάντα Τζουστίνα το 1477. Η σημερινή εικόνα της μονής χρονολογείται μεταξύ του 1490 και του 1540· για τη βιβλιοθήκη δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τον ακριβή χρόνο κατασκευής της, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να διαμορφώθηκε το 1523.

Στο σημείο που διαχωρίζεται το παλαιό περιστύλιο, το λεγόμενο Chiostro del Capitolo από το μεταγενέστερο Chiostro della Porta, κατασκευάστηκε αίθουσα διαστάσεων 21,20×12,40 μ., με σκοπό να στεγάσει τη βιβλιοθήκη.san giovanni evangelista parma Τρίκλιτη, με δύο σειρές από δέκα κίονες ιωνικού ρυθμού, τοποθετημένους πάνω σε ορθογώνια βάθρα, σχηματίζει παράπλευρα φατνώματα και στηρίζει ισομεγέθη σταυροθόλια. Οι πλευρικοί τοίχοι, τα βάθρα, τα τόξα και οι θόλοι καλύπτονται από νωπογραφίες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη ρωμαϊκή εποχή, τα οποία υπογράφουν οι Τζοβάννι Αντόνιο Παγκανίνι και Έρκολε Πίο, και χρονολογούνται από το 1574–1576. Πολλά από τα στοιχεία της διακόσμησης προέρχονται από τη συλλογή των εμβλημάτων του Αλτσιάτι.

Η εικονογράφηση κράτησε από το 1574 έως το 1575 και είχε ως οδηγό την Πολύγλωττο Βίβλο του 1572, που κυκλοφόρησε στην Αμβέρσα από τους Πλαντέν. Από τα πολλά εμβλήματα που κοσμούν τους θόλους, αναφέρουμε εδώ την προσωποποίη­ση της Δικαιοσύνης με τα σύμβολά της, πλαισιωμένη από ρήσεις όπως Festina lente (Σπεύδε βραδέως).

Αναφορικά τώρα με το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, δεν διασώθηκαν κατάλογοι ή πληροφορίες σχετικά με την έκταση του πλούτου της, παρά μόνο κάποια Ψαλτήρια (Corali), μικρογραφημένα από τους Ντα Μόιλε και Μικέλε ντα Τζένοβα (Αρχιτ., 292–293).

 

 

 

Επωνυμία: Biblioteca del Monastero di San Giovanni Evangelista (Βιβλιοθήκη Μονής Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Πάρμα
Αποπεράτωση: 15ος/16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Άποψη της βιβλιοθήκης της Μονής Σαν Τζοβάννι Εβαντζελίστα στην Πάρμα, με τη χαρακτηριστική πλαστικότητα της διακοσμημένης οροφής της.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων