Η Βιβλιοθήκη της Μονής του Μόντε Ολιβέτο στη Σιένα

Νοτιοανατολικά της Σιένας βρίσκεται η Μονή του Μόντε Ολιβέτο Ματζόρε, που ιδρύθηκε το 1313 από το τάγμα των Oλιβετιανών. Μεταξύ του 1447 και Monteoliveto Sienaτου 1451 οργανώθηκε ειδικός χώρος για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη, η οποία εξοπλίστηκε από πόρους που εξασφάλισε η διαθήκη του Λοντοβίκο Πετρουτσιάνι ντα Τέρνι, καθηγητή του Δικαίου στο Στούντιουμ της Σιένας. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον σχεδιασμό της αίθουσας αυτής, ούτε για τη νέα βιβλιοθήκη που την αντικατέστησε μεταξύ 1497 και 1501. Η βιβλιοθήκη στη σημερινή της μορφή οικοδομήθηκε από το 1513 έως το 1516 και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα και πολυτεχνίτη Φρα Τζοβάννι ντα Βερόνα, ο οποίος επιμελήθηκε και την πολυεδρική ξύλινη θύρα της εισόδου της.

Η αίθουσα, διαστάσεων 25,90×9,90 μ., οργανώθηκε στο δεύτερο επίπεδο και πάνω από την τράπεζα, στη δυτική πτέρυγα της Μεγάλης Στοάς που βρίσκεται νότια της εκκλησίας. Η βιβλιοθήκη αυτή σχεδιάστηκε στα χρόνια του Μικελότσο και οι δύο σειρές κιονοστοιχιών από έξι κίονες, που καταλήγουν σε κιονόκρανα κορινθιακού ύφους, στηρίζουν έναν κεντρικό κυλινδρικό θόλο με σταυροθόλια εκατέρωθεν. Σε αντιστοιχία με τους κίονες τοποθετήθηκαν παραστάδες στους πλευρικούς τοίχους και μόνο στον δυτικό τοίχο ανοίχτηκαν υαλοστάσια στο κέντρο κάθε φατνώματος. Αναφορικά τώρα με το περιεχόμενό της, θησαυρίζει 40.000 τόμους, μεταξύ των οποίων αρχέτυπα και εικονογραφημένα χειρόγραφα.

 

Κ.Σπ. Στάικος, Η Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών στον Δυτικό Πολιτισμό, Αθήνα, Άτων, 2016, σ. 298.

Επωνυμία: Biblioteca dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore (Βιβλιοθήκη της Μονής του Μόντε Ολιβέτο Ματζόρε / του Όρους των Ελαιών)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Τόπος: Σιέναsemantics logo
Αρχιτέκτονας: Fra Giovanni da Verona (Φρα Τζοβάννι ντα Βερόνα)
Αποπεράτωση: 16ος αι.
Λέξεις κλειδιά: Τάγμα των Oλιβετιανών
Λοντοβίκο Πετρουτσιάνι ντα Τέρνι
Φρα Τζοβάννι ντα Βερόνα
Manuscripts
Michelozzo
Αρχέτυπα
Fra Giovanni da Verona
Manuscripts
Αναφέρει: Εικόνες
Το κεντρικό κλίτος της Βιβλιοθήκης στη Μονή του Μόντε Ολιβέτο Ματζόρε.
Άποψη του εσωτερικού της Βιβλιοθήκης της Μονής του Μόντε Ολιβέτο Ματζόρε στη Σιένα.
Σημειώσεις: Η Μονή ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και από τον 15ο είχε οργανωθεί ειδικός χώρος για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη. Οι πληροφορίες που δίνουμε αφορούν τη σημερινή της μορφή η οποία οικοδομήθηκε μεταξύ 1513-1516.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων