Φώτιος Α', «Βιβλιοθήκη».
Εναλλακτικός ή πρωτότυπος τίτλος: Ο αυθεντικός τίτλος της έκδοσης δεν είναι ούτε «Βιβλιοθήκη» ούτε «Μυριόβιβλος», όπως απαντά από τον 14ο αιώνα και μετά, αλλά «Απογραφή και συναρίθμησις των ανανεγνωσμένων ημίν βιβλίων ως εις κεφαλαιώδη διάγνωσιν ο ηγαπημένος ημών αδελφός Ταράσιος εξητήσατο, έστι δε ταύτα είκοσι δεόντων εφ΄ενί τριακόσια».
Περιγραφή: Η σελίδα τίτλου της έκδοσης διακοσμημένη με τυπογραφικό σήμα.
Τύπος τεκμηρίου: Πρωτότυπο έργο τέχνης
Πρωτότυπη έκδοση: Ναι
Τίτλος έκδοσης: Βιβλιοθήκη του Φώτιου. Librorvm qvos legit Photivs patriarcha excerpta et censvræ. Quatuor mss. codicibus ex Græcia, Germania, Italia, Gallia collatis. David Hoeschelivs Avgvstanvs, primus edidit. Notis, in quibus multa veterum fragmenta, ante hac inedita, illustrauit.
Συγγραφέας έκδοσης: Φώτιος Α', Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
David Hoeschel (Επιμελητής έκδοσης)
Τόπος έκδοσης: Άουγκσμπουργκ
Χρόνος έκδοσης: 1601
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»
Λέξεις κλειδιά: ΕΣΗΕΑ
Φώτιος Α'
Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Σελίδα τίτλου
Τυπογραφικό σήμα
Παλαίτυπο
Ταράσιος
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», β έκδοση: επιμ. Κ.Σπ. Στάικος / Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Αθήνα, [ΕΣΗΕΑ], 2021, σελ. 48-49
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»
Σημειώσεις: Το σύγγραμμα συνοδεύεται από αφιερωτική και διευκρινιστική επιστολή του Φωτίου, στην οποία τονίζεται ότι τα 279 λήμματα του βιβλίου συντάχθηκαν μετά από παράκληση του αδελφού του Ταράσιου, προτού ο Φώτιος αναχωρήσει ως μέλος της πρεσβείας στην αυλή του χαλίφη αλ Μααμούν. Έτσι ο Φώτιος υπαγόρευσε από μνήμης σε κάποιον γραφέα όσα βιβλία είχε διαβάσει ο ίδιος και δεν τα γνώριζε ο Ταράσιος. Για να εξηγήσει την άτακτη σειρά των λημμάτων, ο Φώτιος επικαλείται τον μεγάλο αριθμό των βιβλίων που έπρεπε να περιγράψει εν συντομία και το γεγονός ότι είχε περάσει αρκετός χρόνος αφότου είχε διαβάσει πολλά από αυτά. Διευκρινίζει μάλιστα ότι πραγματεύτηκε επιτροχάδην όσα βιβλία ήταν γνωστά και διαδεδομένα, σε αντίθεση με άλλα που σπάνιζαν. Τέλος δηλώνει ότι τα 279 αυτά βιβλία τα είχε διαβάσει μόνος του, από την εποχή που ήταν σε θέση να έχει φιλολογικά κριτήρια, και καταλήγει ότι, αν ο Θεός του επιστρέψει να γυρίσει πίσω σώος, ίσως δώσει συνέχεια στο εγχείρημα αυτό.
Αναφέρεται από: Φώτιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων