Η σελίδα τίτλου της editio princeps των «Επιγραμμάτων» του Μάξιμου Πλανούδη (Φλωρεντία 1494).
Εναλλακτικός ή πρωτότυπος τίτλος: Μάξιμος Πλανούδης, «[Α]νθολογία διαφόρων επιγραμμάτων, αρχαίοις συντεθειμένων σοφοίς..»
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Είδος: Σελίδα τίτλουsemantics logo
Τίτλος έκδοσης: [Α]νθολογία διαφόρων επιγραμμάτων, αρχαίοις συντεθειμένων σοφοίς, επί διαφόροις υποθέσεσιν, ερμηνείας εχόντων επίδειξιν και πραγμάτων ή γενομένων ή ως γενομένων αφήγησιν. Διηρημένου δ'εις επτά τμήματα του βιβλίου και τούτων εις κεφάλαια κατά στοιχείων διεκτεθειμένων.
Συγγραφέας έκδοσης: Μάξιμος Πλανούδης
Ιανός Λάσκαρις (Επιμέλεια)
Εκδότης : Lorenzo de Alopa (Τυπογράφος)
Τόπος έκδοσης: Φλωρεντία
Χρόνος έκδοσης: 1494
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (πρώην Συλλογή Κ.Σπ. Στάικου)
Λέξεις κλειδιά: Επίγραμμα
Ανθολογία
Μάξιμος Πλανούδης
Ιανός Λάσκαρις
Φλωρεντία
Τυπογραφικά στοιχεία
Καπιταλάκια
Editio princeps
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Onassis Library
Διαδικτυακή διεύθυνση: http://onassislibrary.gr/el/syllogi/antikeimena/37102_el/
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Σχέση με εικαστικό υλικό: https://www.aboutlibraries.gr/libraries/handle/20.500.12777/img_1009
Σημειώσεις: Πρόκειται για το δεύτερο ελληνικό έντυπο που κυκλοφόρησε από τυπογραφείο της Φλωρεντίας. Την έκδοση επιμελήθηκε από κάθε άποψη ο Ιανός Λάσκαρις. Ο ίδιος, στον πρόλογο του βιβλίου, εμφανίζει τον Απόλλωνα να αναθέτει στις Μούσες («Χαλκοτύποις σελίσι Μουσῶν») να σώσουν τη δόξα της πατρίδας και μέσω της έκδοσης να διαδοθεί στη Δύση η ποιητική κληρονομιά της παλαιάς και θεϊκής Ελλάδας. Επιπλέον, στην «Ανθολογία» εμφανίζεται για πρώτη φορά μία νέα σειρά τυπογραφικών στοιχείων, βασισμένη στον γραφικό χαρακτήρα του Λάσκαρη, τα διάσημα «καπιταλάκια»: με τόνους και πνεύματα και μία σειρά αρχιγραμμάτων για τα κύρια ονόματα και το πρώτο γράμμα κάθε νέου επιγράμματος. Η έκδοση κλείνει με μακροσκελή χαιρετισμό του Ιανού Λάσκαρη, στα λατινικά, προς τον Πέτρο των Μεδίκων, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου. Από όλα τα βιβλία που επιμελήθηκε ο Λάσκαρις στη Φλωρεντία (Απολλώνιος Ρόδιος, Αργοναυτικά, Ευριπίδης, Τραγωδίαι, Λουκιανός, Διάλογοι, Κέβης, Πίναξ κ.α.), η «Ανθολογία» είναι το μόνο που υπογράφεται από τον κτήτορα του φλωρεντινού τυπογραφείου Lorenzo de Alopa.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων