Η σελίδα τίτλου της πρώτης έκδοσης του Λεξικού της Σούδας (ή Σουΐδας) που τυπώθηκε στο Μιλάνο το 1499.
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Είδος: Σελίδα τίτλουsemantics logo
Αρχέτυποsemantics logo
Τίτλος έκδοσης: Το μεν παρόν βιβλίον, Σουίδα. Οι δε συνταξάμενοι τούτο, άνδρες σοφοί. Εύδημος ρήτωρ· περί λέξεων κατά στοιχείον· Ελλάδιος επί Θεοδοσίου του νέου ομοίως· Ευγένιος Αυγουστοπόλεως της εν Φρυγία ομοίως· Ζώσιμος Γαζαίος λέξεις ρητορικάς, κατά στοιχείον· Κεκίλιος Σικελιώτης εκλογήν λέξεων κατά στοιχείον· Λογγίνος ο Κάσσιμος, ομοίως· Λούπερκος Βηρύτιος, αττικάς λέξεις· Ιουστίνος Ιούλιος σοφιστής, επιτομήν των Παμφίλου γλωσσών· Πάκατος περί συνηθείας αττικής· Πάμφιλος, λειμώνα λέξεων· Εστι δε από του ε στοιχείου έως του ω. Τα γαρ από του Α, μέχρι του Δ, Ζωπυρίων πεποίηκε. Πωλίων Αλεξανδρεύς, αττικών λέξεων συναγωγήν κατά στοιχείον.
Εκδότης : Johannes Bissolus
Benedictus Mangius
Τόπος έκδοσης: Μιλάνο
Χρόνος έκδοσης: 1499
Μουσείο / Βιβλιοθήκη / Συλλογή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (πρώην Συλλογή Κ.Σπ. Στάικου)
Λέξεις κλειδιά: Σούδα
Σουΐδα
Λεξικό
Editio princeps
Πρώτη έκδοση
Δημήτριος Χαλκοκονδύλης
Μιλάνο
Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Onassis Library
Διαδικτυακή διεύθυνση: http://www.onassislibrary.gr/el/syllogi/antikeimena/37107_el/
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Βιβλιοθήκη Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Σημειώσεις: Για την έκδοση συστήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, που επιμελήθηκε φιλολογικά το κείμενο, ο Antonio Motta, ο Giovanni Cattaneo και οι τυπογράφοι της έκδοσης. Το Λεξικό τυπώθηκε σε 880 αντίτυπα και από ό,τι φαίνεται δεν είχε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Ο Άλδος απέκτησε έναν αριθμό αντιτύπων της πρώτης έκδοσης, όπως μαρτυρεί και ο Κατάλογος του (1503). Στη συνέχεια όμως, το 1514, προχώρησε σε δική του έκδοση, βασισμένη μάλιστα σε πιο αξιόπιστο χειρόγραφο από εκείνο που είχε στη διάθεση του ο Δημήτριος Χαλκοκονδύλης το 1499.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Καρακάλλου
Εμφανίζεται στις συλλογές:Φωτοθήκη
Προβολή λιγότερων