Μονή Καρακάλλου

Η μονή Καρακάλλου είναι μια από τις αρχαιότερες μονές του Αγίου Όρους, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το έτος ίδρυσης της, ούτε την προέλευση της ονομασίας της. Η αρχαιότερη μνεία της είναι το 1018, οπότε καταγράφεται ως «Καρακάλου» ή «Καρακάλους». Το πιθανότερο είναι ότι karakallouιδρύθηκε από κάποιον άγνωστο μας ασκητή, πιθανώς στα τέλη του 10ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα και αφιερώθηκε στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Από αρχειακό υλικό που έχει χαθεί, πληροφορούμαστε ότι η Μονή είχε υποστεί πειρατικές επιδρομές, γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και είχε περιέλθει σε κατάπτωση.

Το 1535 ή τον επόμενο χρόνο, δόθηκε άδεια από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή karakalouνα ανακαινισθούν τα κτίσματα της Μονής, με τον όρο ότι δεν θα ανεγερθούν νέα, κάτι που δεν τηρήθηκε από τους μοναχούς, καθώς από τότε χρονολογείται το Καθολικό της Μονής και ορισμένα κελιά.

Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται ανατολικά του Καθολικού και θησαυρίζει 279 κώδικες, από τους οποίους οι 42 είναι περγαμηνοί, αλλά και ένα ειλητάριο. Τα έντυπα αριθμούν σε 2.500 περίπου, παλαιότερο από τα οποία είναι ένα λειτουργικό βιβλίο του 1548, που τύπωσε ο Ανδρέας Σπινέλλι (Θησαυροί Γ’, 178-180 · ΠΑΠ, Άγιο Όρος, 12-13).

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Καρακάλλου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Μονή Καρακάλλου (Άγιο Όρος)
Τόπος λειτουργίας: Μονή Καρακάλλου (Άγιο Όρος)
Χρόνος ίδρυσης: 10ος/11ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Μονή Καρακάλλου. Υδατογραφία του Α. Αστεριάδη, 1940.
Η μονή Καρακάλλου και στο βάθος η κορυφή του Άθωνα. Χαλκογραφία αγνώστου, 1843.
Σημειώσεις: Ο χρόνος ίδρυσης δίνεται με επιφύλαξη.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων