Η βιβλιοθήκη της Πενίσκολα

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΓ΄, μετά τις συνόδους της Πίζας και του Περπινιάν (1408-1409), αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Πενίσκολα, εκεί όπου κατά περιόδους είχε στείλει τμήμα της προσωπικής συλλογής χειρογράφων του, όπως και τμήμα της magna libraria. Με την εγκατάστασή του ο ποντίφικας διέθετε μία βιβλιοθήκη καθ’ όλα αντάξια του αξιώματός του. Ο κατάλογός της, που συντάχθηκε μεταξύ του 1413 και 1415, πιστοποιεί τη διάκριση αυτή, καθώς μνημονεύει 1.090 τόμους, που ήταν κατανεμημένοι σε τρία αρμάρια. Μετά τον θάνατο του πάπα Βενέδικτου ΙΓ΄ το 1423, ένας νέος κατάλογος που καταρτίστηκε δείχνει διπλάσιο τον αριθμό των κωδίκων της βιβλιοθήκης του και μαρτυρεί πως 2.000 βιβλία πλέον φυλάσσονταν στη μεγάλη βιβλιοθήκη, αλλά και στο προσωπικό studium που οργάνωσε στη νέα του παπική κατοικία (Βιβλ. IV, 344).

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη της Πενίσκολα
Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος ίδρυσης: Πενίσκολα
Τόπος λειτουργίας: Πενίσκολα
Χρόνος ίδρυσης: 1415
Αναφέρει: Εικόνες
Άποψη της Peñíscola, του τελευταίου καταφύγιου του αντιπάπα Βενέδικτου ΙΓ΄. Ένα οχυρό που κατασκευάστηκε από τους Ναΐτες στα τέλη του 13ου αιώνα. Στο θωρακισμένο αυτό «νησί» πήρε τέλος και το σχίσμα, όταν ο πάπας Κλήμης Η΄ δέχτηκε τελικά να παραιτηθεί
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων