Η βιβλιοθήκη της Peñíscola

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΓ΄, μετά τις συνόδους της Πίζας και του Περπινιάν (1408-1409), αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Peñiscola, εκεί όπου κατά περιόδους είχε στείλει τμήμα της προσωπικής peniscolaσυλλογής χειρογράφων του, όπως και τμήμα της magna libraria. Με την εγκατάστασή του ο ποντίφικας διέθετε μία βιβλιοθήκη καθ’ όλα αντάξια του αξιώματός του. Ο κατάλογός της, που συντάχθηκε μεταξύ του 1413 και 1415, πιστοποιεί τη διάκριση αυτή, καθώς μνημονεύει 1.090 τόμους, που ήταν κατανεμημένοι σε τρία αρμάρια. Μετά τον θάνατο του πάπα Βενέδικτου ΙΓ΄ το 1423, ένας νέος κατάλογος που καταρτίστηκε δείχνει διπλάσιο τον αριθμό των κωδίκων της βιβλιοθήκης του και μαρτυρεί πως 2.000 βιβλία πλέον φυλάσσονταν στη μεγάλη βιβλιοθήκη, αλλά και στο προσωπικό studium που οργάνωσε στη νέα του παπική κατοικία (Βιβλ. IV, 344).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος ίδρυσης: Πενίσκολα
Τόπος λειτουργίας: Πενίσκολα
Χρόνος ίδρυσης: 1415
Αναφέρει: Εικόνες
Άποψη της Peñíscola, του τελευταίου καταφύγιου του πάπα Βονιφάτιου ΙΓ΄: ένα οχυρό που κατασκευάστηκε από τους Ναΐτες στα τέλη του 13ου αιώνα. Στο θωρακισμένο αυτό«νησί» πήρε τέλος και το σχίσμα, όταν ο πάπας Κλήμης Η΄ δέχτηκε τελικά να παραιτηθεί.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων