Μια ιδιωτική βιβλιοθήκη στο Δίον

Στην ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη καμία βιβλιοθήκη, δημόσιου ή άλλου εκπαιδευτικού χαρακτήρα, βάσει των ανασκαφών που διεξάγει ο Δ. Παντερμαλής, από το 1970. Υπάρχει, ωστόσο, ένας χώρος στη λεγόμενη έπαυλη του Διονύσου (που χρονολογείται πιθανόν στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.), ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί dionvivτην ιδιωτική βιβλιοθήκη του ιδιοκτήτη της έπαυλης, σύμφωνα με υπόδειξη του Δ. Παντερμαλή. Στην υπόθεση ότι στην έπαυλη υπήρχε και βιβλιοθήκη συνηγορεί το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες φαίνεται πως είχαν φιλοσοφικές ανησυχίες, αν κρίνουμε από τέσσερα αγάλματα «φιλοσόφων», που βρέθηκαν σε παρακείμενη επίσημη αίθουσα συμποσίων, με εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτό δάπεδο, στο οποίο απεικονίζεται ο Διόνυσος.

Για τη βιβλιοθήκη είχε προβλεφθεί ένα ορθογώνιο κτίσμα, η πρόσοψη του οποίου έβλεπε στο αίθριο, απέναντι ακριβώς από την αίθουσα συμποσίων, και είχε δυτικό προσανατολισμό. dionagalmataΠρόσβαση στον χώρο προσέφερε ένα θυραίο άνοιγμα στο κέντρο της πρόσοψης, ενώ δύο καμαρωτές κατασκευές στους πλευρικούς τοίχους χρησίμευαν ίσως ως είσοδος στα βιβλιοστάσια, αλλά και ως προστατευτικό. Καμία ένδειξη στα υπολείμματα των πλευρικών τοίχων δεν επιτρέπει να υποθέσουμε ότι υπήρχαν ορθογώνιες εσοχές για την υποδοχή ερμαρίων, οπότε τα βιβλιοστάσια θα πρέπει να είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των πλευρικών τοίχων. Επιπλέον, το καλοδιατηρημένο μαρμάρινο δάπεδο δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη θέση κάποιας κινητής, ελαφριάς κατασκευής που να οδηγούσε με πιο εύκολο τρόπο προς τα βιβλιοστάσια (Βιβλ. II, 270).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Τόπος λειτουργίας: Δίον
Χρόνος ίδρυσης: 2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Εικόνες
Τα αγάλματα των φιλοσόφων με τη σειρά που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή της έπαυλης του Διονύσου στο Δίον.
Άποψη της σημερινής εικόνας του χώρου της βιβλιοθήκης, στην έπαυλη του Διονύσου στο Δίον.
Σημειώσεις: Η ύπαρξη βιβλιοθήκης στο Δίον αποτελεί υπόθεση εργασίας.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων