Αρποκρατίων, Βαλέριος, γραμματικός

Ο Βαλέριος Αρποκρατίων γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και έδρασε τον 2ο μ.Χ. Οι εργασίες του έχουν γραμματικό και λεξικογραφικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή του και παραδόξως αναφέρεται σε έναν πάπυρο (P. Oxy. 2471) Ο πάπυρος αυτός, που χρονολογείται το 173 μ.Χ., παρουσιάζει τονarpokration Βαλέριο Διόδωρο (πρώην υπομνηματογράφο και μέλος του Μουσείου της Αλεξάνδρειας), κάποιον Πολλίωνα και τον Αρποκρατίωνα να αλληλογραφούν σχετικά με την απόκτηση βιβλίων. Κάτω από το υστερόγραφο επιστολής, που απευθύνεται σε τρίτο πρόσωπο, Ο Πολλίων σημείωσε: «O Αρποκρατίων λέει ότι τα έχει ο Δημήτριος ο βιβλιοπώλης. Έδωσε εντολή στον Απολλωνίδη να μου στείλει μερικά από τα δικά μου βιβλία, για τα οποία θα σου γράψει κάποτε ο ίδιος ο Σέλευκος. Αν βρεις τίποτε βιβλία από αυτά που δεν έχω, βάλε να μου κάνουν αντίγραφα και στείλε μού τα. Ο Διόδωρος και οι φίλοι του έχουν και αυτοί ορισμένα που δεν τα έχω» (Turner, Ελλ., 121-123 · Βιβλιοθήκη, 85-86).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Valerius Harpocration (Βαλέριος Αρποκρατίων)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Γραμματικός
Τόπος γέννησης: Αλεξάνδρεια
Χρόνος δράσης: 2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πολλίων, συλλέκτης βιβλίων
Διόδωρος, Βαλέριος, υπομνηματογράφος
Εικόνες
Αρποκρατίων, «Λεξικόν των Δέκα Ρητόρων», Nicolaus Blancardus...Philippi Jacobi Maussaci Notae...Henrici Valesii Notae..., Λέιντεν, J.A. Gelder. J.A. de la Font, 1683.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πολλίων, συλλέκτης βιβλίων
Διόδωρος, Βαλέριος, υπομνηματογράφος
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων