Αφθόνιος από την Αντιόχεια, ρητοροδιδάσκαλος

Ο Αφθόνιος, διάσημος ρητοροδιδάσκαλος του 4ου αιώνα μ.Χ., γεννημένος στην Αντιόχεια, μαθήτευσε κοντά στον Λιβάνιο και αργότερα δίδαξε ρητορική στην Αθήνα.

Το μοναδικό σωζόμενο έργο του, τα Προγυμνάσματα, αποτελεί πηγή για την αρχιτεκτονική οργάνωση της βιβλιοθήκης του Σεραπείου στην Αλεξάνδρεια, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε προσωπικά. Ο Αφθόνιος μιλάει για σηκούς εκατέρωθεν στοών και για ταμεία γεμάτα βιβλία, δηλαδή μικρά δωμάτια που έβλεπαν στις στοές εν είδει βιβλιοστασίων, προσιτά τοις φιλοπονούσιν φιλοσοφείν (Αφθόνιος, Προγ., ΙΙ, 47). Η βιβλιοθήκη βέβαια του Σεραπείου ενδέχεται να λειτούργησε με πρωτοβουλία του Πτολεμαίου Γ΄ και λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που έδειξε για την απόκτηση αρχαίων κειμένων (Βιβλ. Ι, 174, 235).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Αφθόνιος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρητοροδιδάσκαλος
Τόπος γέννησης: Αντιόχεια
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 4ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λιβάνιος, ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Σεραπείου
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Σεραπείου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων