Τίμων από τον Φλειούντα, φιλόσοφος - ρήτορας

Ο Τίμων γεννήθηκε στον Φλειούντα και έδρασε τον 4ο αιώνα π.Χ. (περίπου μεταξύ 320 και 230). Σπούδασε φιλοσοφία κοντά στον Πύρρωνα και κέρδιζε τη ζωή του ως περιοδεύων ρήτορας προτού εγκατασταθεί τελικά στην Αθήνα.

Ο Τίμων ειρωνευόταν τους τροφίμους του Μουσείου της Αλεξάνδρειας και τους παρομοίαζε με σπάνια εξωτικά πουλιά και το Μουσείο με «κλουβί των Μουσών». Συμβουλεύει μάλιστα τον μαθητή του Άρατο, τον ποιητή των Φαινομένων, να χρησιμοποιεί τα «παλαιά αντίγραφα του Ομήρου και όχι τα ήδη διορθωμένα», αμφισβητώντας έτσι την αξιοπιστία της εκδοτικής δραστηριότητας του Ζηνόδοτου (Διογ. Λαέρτ. ΙΧ, 113).

Στην ουσία βέβαια, οι τρόφιμοι του Μουσείου ζούσαν σε ένα είδος «χρυσής φυλακής», καθώς, ακόμη και όταν έβγαιναν από το Μουσείο, παρέμεναν περιορισμένοι στον εσωτερικό χώρο των ανακτορικών τειχών και η έξοδός τους στην πόλη ήταν σχεδόν απαγορευμένη (Βιβλ. Ι, 167).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Τίμων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Ρήτορας
Τόπος γέννησης: Φλειούντας
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 4ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Ζηνόδοτος, φιλόλογος
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων