Ζηνόδοτος, φιλόλογος

Ο Ζηνόδοτος, που γεννήθηκε στην Έφεσο, έδρασε το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Μαθητής του Φιλητά, διαδέχθηκε το δάσκαλό του ως παιδαγωγός της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια χρίστηκε προϊστάμενος της βιβλιοθήκης από τον Πτολεμαίο Α’, θέση που διατήρησε και κατά το διάστημα που ανέβηκε στο θρόνο ο μαθητής του Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος και αναφέρεται ως: των εν Αλεξανδρεία βιβλιοθηκών προύστης (Westermann, Vit.), όπως δηλαδή αναφέρονται και όλοι οι προϊστάμενοι της Βιβλιοθήκης, αφού o όρος βιβλιοφύλαξ, τον οποίο μνημονεύει ο Ιωάννης Τζέτζης στα Προλεγόμενα εις τον Αριστοφάνη, σήμαινε κατά την πτολεμαϊκή εποχή φύλακας αρχείου (Fraser, Ptol., I, 320).

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη συμβολή του στη Βιβλιοθήκη, παρά μόνο, σύμφωνα με τη Σούδα, ότι είναι ο πρώτος φιλόλογος στον κύκλο του Μουσείου που ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια ολοκληρωμένη κριτική έκδοση του Ομήρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να ήταν αυτός που πήρε πρώτος την πρωτοβουλία της διαίρεσης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε επιμέρους ραψωδίες (Βιβλ. Ι, 178-179).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Ζηνόδοτος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόλογος
Τόπος γέννησης: Έφεσος
Τόπος δράσης: Αλεξάνδρεια
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος, βασιλιάς της Αιγύπτου
Τζέτζης Ιωάννης, λόγιος
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, βασιλιάς της Αιγύπτου
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
«Πλειάδος» μέλη, φιλόλογοι
Τίμων από τον Φλειούντα, φιλόσοφος - ρήτορας
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων