«Πλειάδος» μέλη, φιλόλογοι

Στα Προλεγόμενα εις τον Αριστοφάνην του Ιωάννη Τζέτζη, όπου γίνεται αναφορά στην Επιστολή του Αριστέα, δίνεται μια πληροφορία σχετικά με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τους τρεις φιλολόγους, μέλη της σπουδαίας ομάδας των επτά τραγικών της πλειάδος, στην οποίαν είχαν ενταχθεί προκειμένου να ταξινομήσουν και να σχολιάσουν το έργο των τραγικών ποιητών.

Ο Αλέξανδρος από την Αιτωλία ανέλαβε την έκδοση των τραγωδιών και των σατυρικών δραμάτων· ο Λυκόφρων από τη Χαλκίδα θα επιμελούνταν τις κωμωδίες, και ο Ζηνόδοτος καταπιάστηκε με το επίπονο έργο της επιμέλειας του Ομήρου και άλλων ποιητών (Pfeiffer, Ιστ., 140-142).

Η αρχαιότερη μαρτυρία του όρου πλειάς βρίσκεται στον Στράβωνα (XIV, C 675) και το όνομα Πλειάς επανεμφανίζεται στην ιστορία της φιλολογίας μία και μοναδική φορά, για να χαρακτηρίσει έναν κύκλο ποιητών γύρω από τον Γάλλο ποιητή Ronsard, το 1563. Ακριβώς την εποχή που ο Guillaume Budé είχε ονομάσει το νεοσύστατο Collège Royale «Νέο Μουσείο» (Βιβλ. Ι, 173, 234).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Αλέξανδρος Λυκόφρων Ζηνόδοτος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόλογοι
Τόπος δράσης: Αλεξάνδρεια
Χρόνος δράσης: 3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστέας, συντάκτης της «Επιστολής»
Budé Guillaume, λόγιος
Τζέτζης Ιωάννης, λόγιος
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Στράβων από την Αμάσεια, γεωγράφος - ιστορικός
Λυκόφρων o Χαλκιδεύς, ποιητής
Ζηνόδοτος, φιλόλογος
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Λυκόφρων o Χαλκιδεύς, ποιητής
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων