Τζέτζης Ιωάννης, λόγιος

Ο Ιωάννης Τζέτζης, που γεννήθηκε μετά το 1110 μ.Χ. και πέθανε μετά το 1180 ή 1185, υπήρξε ιδιαίτερα μορφωμένος άνθρωπος, εξαιρετικά προικισμένος λόγιος και πολυγραφότατος (Wendel, Tze.). Αποτελεί παράδειγμα για τις συνθήκες που βίωναν οι γραμματικοί στο Βυζάντιο καθώς, όταν απολύθηκε από τη θέση του γραμματέα, που υπηρετούσε στη Βέροια, αναγκάστηκε να πουλήσει τα βιβλία του για να επιβιώσει (Krumbacher, ΙΙ, 238). Το 1139 βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή («γραμματικός»), παραδίδοντας μαθήματα για την ποίηση. Ο ίδιος μαρτυρεί: εμοί βιβλιοθήκη γαρ η κεφαλή τυγχάνει.

Ο Τζέτζης εργαζόταν με προσχεδιάσματα, που προωθούσε στους βιβλιογράφους του, τους οποίους μάλιστα κατονόμαζε υποτιμητικά κοπρογράφουςλόγω του απότομου χαρακτήρα του, ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλούνταν φαυλογράφος (Βιβλ. ΙΙΙ, 316-317).

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Ιωάννης Τζέτζης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Τόπος δράσης: Βέροια
Κωνσταντινούπολη
Χρόνος γέννησης: π. 1110
Χρόνος θανάτου: 1180/1185
Χρόνος δράσης: 12ος αι.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Δημήτριος Φαληρέας, πολιτικός - φιλόσοφος
Λεόντιος Πιλάτος, λόγιος
«Πλειάδος» μέλη, φιλόλογοι
Αριστέας, συντάκτης της «Επιστολής»
Ζηνόδοτος, φιλόλογος
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Σεραπείου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων