Στράβων από την Αμάσεια, γεωγράφος - ιστορικός

Ο Στράβων, που γεννήθηκε στην Αμάσεια του Πόντου γύρω στο 64 π.Χ. και πέθανε το 19 μ.Χ., σπούδασε δίπλα στον Ξέναρχο και τον Τυραννίωνα τον νεότερο και υπήρξε από τους σημαντικότερους 04 stravonγεωγράφους και ιστορικούς της αρχαιότητας.

Ο Στράβων διέσωσε πλήθος πληροφορίες γύρω από τη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη, τις οποίες κατέγραψε στα Γεωγραφικά του (ΧΙΙΙ, C 608-609). Τα χρόνια μάλιστα που σπούδαζε στη Ρώμη, κοντά στον Τυραννίωνα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την τύχη των αυθεντικών απογράφων του Αριστοτέλη, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του Σύλλα ως λάφυρο, μετά την κατάκτηση των Αθηνών το 86 π.Χ.

Ο Στράβων επίσης, που περιηγήθηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα τη Μικρά Ασία, για να γνωρίσει τις χώρες της Μεσογείου, επισκεπτόμενος την Αίγυπτο (24-20 π.Χ), κατέγραψε μια σύντομη περιγραφή του Μουσείου της Αλεξάνδρειας (ΧVΙΙ, C 793-794), μετά την κατάκτησή της από τον Ιούλιο Καίσαρα το 47 π.Χ., χωρίς μάλιστα να μνημονεύει τίποτα σχετικά με την υποτιθέμενη πυρπόλησή της (Βιβλ. Ι, 112,124, 166, 201).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Στράβων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Γεωγράφος
Ιστορικός
Τόπος γέννησης: Αμάσεια
Τόπος δράσης: Ρώμη
Μικρά Ασία
Αίγυπτος
Χρόνος γέννησης: π. 64 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 19 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Τυραννίων o Πρεσβύτερος, συλλέκτης βιβλίων
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Σύλλας Φαύστος, συγκλητικός
Εικόνες
Ο Στράβων, χαλκογραφία του 18ου αιώνα.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Τυραννίων o Πρεσβύτερος, συλλέκτης βιβλίων
Απελλικών, συλλέκτης βιβλίων
De Bury Richard, φιλόβιβλος
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Γεμιστός Γεώργιος Πλήθων, φιλόσοφος
«Πλειάδος» μέλη, φιλόλογοι
Αλέξανδρος ο Μέγας
Αρχιτεκτονική
Το Γυμνάσιο της Νύσης
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων