Σύλλας Φαύστος, συγκλητικός

Ο Φαύστος, γιος του υπάτου και δικτάτορα της Ρώμης Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα, κληρονόμησε το 78 π.Χ., μεταξύ άλλων, και τη βιβλιοθήκη του πατέρα του, που εμπεριείχε μεγάλο τμήμα με τα αυθεντικά χειρόγραφα του Αριστοτέλη. Η βιβλιοθήκη έπαψε έκτοτε να είναι «δανειστική» και όποιος επιθυμούσε να εργαστεί με το υλικό της, έπρεπε να επισκέπτεται την έπαυλη του Φαύστου. Το νέο καθεστώς κατέστησε τη βιβλιοθήκη του Φαύστου κέντρο της ρωμαϊκής διανόησης και εκεί είχε την ευκαιρία, για πρώτη ίσως φορά, να γνωρίσει τα διδακτικά έργα του Αριστοτέλη και ο Κικέρων.

Ο Φαύστος, που διετέλεσε συγκλητικός στη Ρώμη, είχε προβεί σε πολλές θανατικές εκτελέσεις με προγραφές. Διήγε φαύλο βίο και κατασπατάλησε την περιουσία του, με αποτέλεσμα πριν από το θάνατό του, το 46 π.Χ., ή λίγο μετά, να δημοπρατηθούν τα υπάρχοντά του μαζί και η βιβλιοθήκη του. Τα αυθεντικά χειρόγραφα του Αριστοτέλη πέρασαν, πιθανότατα, στην κατοχή του Τυραννίωνα (Βιβλ. Ι, 125-126).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Σύλλας Φαύστος (Faustus Cornelius Sulla)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγκλητικός
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος θανάτου: 46 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Τυραννίων o Πρεσβύτερος, συλλέκτης βιβλίων
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Σύλλας Κορνήλιος, πολιτικός - στρατηγός
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Σύλλας Κορνήλιος, πολιτικός - στρατηγός
Στράβων από την Αμάσεια, γεωγράφος - ιστορικός
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Τυραννίων o Πρεσβύτερος, συλλέκτης βιβλίων
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων