Κικέρων, συγγραφέας - πολιτικός

Προσεγγίζοντας τη ρωμαϊκή εποχή, ο πρώτος στον οποίον μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα βιβλιοφιλικά χαρακτηριστικά του συλλέκτη της αρχαιότητας είναι ο Κικέρων (106-43 π.Χ.). cicero 2Πρόκειται για μια προσωπικότητα ικανή να υποτάξει τις πολιτισμικές εξαρτήσεις της Ρώμης από την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια και να αναδιαρθρώσει τη ρωμαϊκή γραμματεία σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής του και το χαρακτήρα του Λάτιου.

Υπήρξε ένας homo  novus, ο οποίος σπούδασε στα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της εποχής του (Ρώμη, Αθήνα και Ρόδο) και kikeron grammikoμαθήτευσε δίπλα σε επιφανείς εκπροσώπους της ελληνικής διανόησης. Βαθιά φιλέλληνας, διδάχτηκε την ελληνική ρητορική τέχνη αρχικά από Ρωμαίους ρήτορες και στη συνέχεια από τον Απολλώνιο Μόλωνα, η τεχνική του οποίου θα σημαδεύσει τη ρητορική σταδιοδρομία του Κικέρωνα.

Το πολύπτυχο συγγραφικό του έργο αντικατοπτρίζει την πολιτισμική ιστορία των Ρωμαίων και μόνο στις Επιστολές του προς τον Αττικό απεικονίζονταιcicero4 2 οι βιβλιοφιλικές του αναζητήσεις και τα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν στις βιβλιοθήκες του.

Η ζωή του στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να διατηρήσει ρομαντική ιδεολογία και στάση απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα μιας πολιτικής σταδιοδρομίας, που μαστιζόταν από συνεχείς συνωμοσίες. Καταφύγιο για εκείνον αποτέλεσαν οι βιβλιοθήκες του, τις οποίες συγκρότησε με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε μια από τις επτά επαύλεις του. Εκεί, έβρισκε το χρόνο και την ηρεμία για να καταστρώνει τα πολιτικά του σχέδια, να επιμελείται την πυκνή αλληλογραφία του cicero2και να επιδίδεται στη συγγραφή. Σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Κικέρωνα έπαιξε η πολυδιάστατη μορφή του Τίτου Πομπώνιου Αττικού, ο οποίος έζησε εξόριστος στην Αθήνα. Ο Αττικός έχοντας απεριόριστες γνώσεις, δεν προμήθευε βιβλία στον Κικέρωνα μόνο για συλλεκτικούς σκοπούς αλλά και για να υποστηρίζει το πολυσχιδές συγγραφικό του έργο με συγγράμματα υποδομής.

Ο Κικέρων είχε προσλάβει στις βιβλιοθήκες του ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο φρόντιζε και ταξινομούσε το υλικό τους, αντέγραφε τα συγγράμματα και τις επιστολές του αλλά και τα βιβλία τα οποία δάνειζε ή έστελνε στον Αττικό για φιλολογικές και άλλες παρατηρήσεις. Η αλληλογραφία που διατήρησε για πολλά χρόνια ο Κικέρων με τον Αττικό, είναι αποκαλυπτική της εκδοτικής συλλεκτικής και βιβλιοφιλικής μανίας τους (Βιβλ. ΙΙ, 77-82).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Μάρκος Τύλλιος Κικέρων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Πολιτικός
Τόπος δράσης: Ρώμη
Αθήνα
Ρόδος
Χρόνος γέννησης: 106 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 43 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αττικός, μαικήνας των γραμμάτων
Εικόνες
Ο Κικέρων σε μία από τις βιβλιοθήκες του, ξυλογραφία από την έκδοση: Κικέρων, "Tusculanae quaestiones", Βενετία, Philippus Pincius, 1510.
Ο Κικέρων, χαρακτικό με την υπογραφή του W. Bromley, δημοσιευμένο από τους Cadell και Davies Strand, 1799.
Ο Κικέρων στη βιβλιοθήκη του, χαλκογραφία του 18ου αιώνα.
Βιβλίο χειρουργικής. Στρασβούργο, 149..
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αμβρόσιος Αυρήλιος, εκκλησιαστικός συγγραφέας
Pepys Samuel, πολιτικός - συλλέκτης βιβλίων
Διοκλητιανός, αυτοκράτορας
Καλλίμαχος από την Κυρήνη, ποιητής - γραμματικός
Λεόντιος Πιλάτος, λόγιος
Notker Labeo, μοναχός
Οβίδιος, ποιητής
Pontano Giovano, συγγραφέας
Πετράρχης Φραγκίσκος, λόγιος
Σέρβιος Σουλπίκιος Ρούφος, πολιτικός - νομικός
Αττικός, μαικήνας των γραμμάτων
Δημήτριος Φαληρέας, πολιτικός - φιλόσοφος
Δημοσθένης από την Αθήνα, ρήτορας
Ερμόδωρος, φιλόσοφος - μαθηματικός
Τυραννίων o Πρεσβύτερος, συλλέκτης βιβλίων
Αδριανός, αυτοκράτορας
De Plumetot Simon, νομικός - συλλέκτης βιβλίων
Philippe d' Harcourt, εκκλησιαστικός αξιωματούχος - συλλέκτης βιβλίων
Lupus de Ferrières, λόγιος - συλλέκτης βιβλίων
Βιβλιοθήκες
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Η δημόσια βιβλιοθήκη του Δυρραχίου
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Αββαείο του Αγίου Γάλλου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων