Αδριανός, αυτοκράτορας

Ο Αδριανός (Publius Αelius) γεννήθηκε το 76 μ.Χ. και πέθανε το 138 μ.Χ. Είχε συγγενικούς δεσμούς με τον αυτοκράτορα Τραϊανό και έδειξε ασυνήθιστη επιμέλεια για τις σπουδές του, με12 adrianos τάση προς τον εγκυκλοπαιδισμό, που τον ώθησε σε μια ατελείωτη ταξιδιωτική περιήγηση ώς τις πλέον απόμακρες επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Δίκαια ο Τερτυλλιανός τον αποκάλεσε curiositarum omnium explorator. Σπούδασε με πάθος τα ελληνικά γράμματα, όπως adrianos4χαρακτηριστικά φανερώνει το προσωνύμιο που του δόθηκε, Graeculus (Πετρόχειλος, Ρωμ., 23-35, 50-56), και δεν αποκλείεται η ευρύτητα πνεύματος που τον διέκρινε να διαμορφώθηκε μέσα από τη μελέτη των ελληνικών συγγραμμάτων. Αντίθετα από τις επικρατούσες θέσεις και απόψεις, έδειχνε να προτιμά τον Αντίμαχο από τον Όμηρο, τον Έννιο από τον Βιργίλιο και τον Κάτωνα από τον Κικέρωνα. Αν και περιβαλλόταν από φιλοσόφους και ανθρώπους adrianos5των γραμμάτων, δεν προσχώρησε σε καμία συγκεκριμένη φιλοσοφική σχολή. Επιδεικνύοντας ωστόσο εκπληκτική ανεξαρτησία σκέψης, κινήθηκε με την ίδια ευκολία τόσο γύρω από τη φυσική φιλοσοφία όσο τη μεταφυσική. Δεν έπαψε να συγγράφει, και στο ποιητικό του ταλέντο οφείλουμε μια μεγάλη συλλογή έργων. Ο γραμματικός Σωσίπατρος Χαρίσιος είχε εντοπίσει τα βιβλία του στις βιβλιοθήκες της Ρώμης, προτού αυτές καταστραφούν από τους Γότθους, ενώ και ο Φώτιος είχε αναγνώσει κείμενά του στις βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης (Φώτιος, Βιβλ.).

Τέλος, μεγάλη αγάπη του Αδριανού ήταν και η αρχιτεκτονική, και υπήρξε εμπνευστής, μεταξύ άλλων, του ναού της Αρτέμιδος στη Ρώμη και βέβαια του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του Πανθέου (Brown, Arch.). adrianos3Η αρχιτεκτονική έκφραση δεν ήταν απλώς δημιουργική ανάγκη για τον Αδριανό, καθώς στην έπαυλή του στο Τίβολι θέλησε να συγκεντρώσει, μέσα σε ένα πολύπλοκο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, όλα τα χαρακτηριστικά του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης εντάσσεται και η πολύχρονη διαμάχη του με τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Απολλόδωρο από τη Δαμασκό (Βιβλ. ΙI, 242-243, 337).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Caesar Traianus Hadrianus Augustus / Publius Aelius Hadrianus
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος αυτοκράτορας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Αθήνα
Τίβολι
Χρόνος γέννησης: 76 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 138 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος-2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βιργίλιος, συγγραφέας
Τερτυλλιανός, συγγραφέας
Φώτιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, αρχιτέκτονας
Κικέρων, συγγραφέας & πολιτικός
Τραϊανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού στο Τίβολι
Εικόνες
Μακέτα της βίλας του Αδριανού, ανατολική άποψη. Museo della Civiltà Romana.
Προτομή του Αδριανού με στρατιωτική ενδυμασία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Από την έκδοση: V. Duruy, «Histoire des Romains», τόμ. V.
Προτομή του Αδριανού με στρατιωτική ενδυμασία. Από τις πολλές του ίδιου και της οικογένειας του που βρέθηκαν στη βίλα του.
Ο αυτοκράτορας Αδριανός. Χαρακτικό του J. Chapman, 1797.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, αρχιτέκτονας
Τραϊανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Φλαβία Μελιτηνή, χορηγός
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Τραϊανού
Η δημόσια βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης
Μια αρχειακή βιβλιοθήκη στην Αίλια Καπιτωλίνα
Η Βιβλιοθήκη του Ασκληπιείου στην Πέργαμο
Βιβλιοθήκες στην Αλικαρνασσό
Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Αρχιτεκτονική
Η αθηναϊκή Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού στο Τίβολι
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου Ρωμαϊκού Πολιτισμού (Museo della Civiltà Romana)
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων