Τραϊανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

Η βιβλιοθήκη που έκτισε ο αυτοκράτορας Τραϊανός (Marcus Ulpius Nerva Traianus, 53-117 μ.Χ.) αντιπροσωπεύει την πλέον μνημειακή βιβλιοθήκη της Ρώμης και εγκαινιάστηκε την εποχή του traianosΑδριανού (123 μ.Χ.) στο ομώνυμο Forum. Πρόκειται για την Bibliotheca Ulpia, διπλοβιβλιοθήκη (ελληνική και λατινική), το επίσημο όνομα της οποίας ήταν Biblioteca Divi Traiani (Zanker, Trajans). Οικοδομήθηκε σύμφωνα με ταtraianos4 αριστουργηματικά σχέδια του αυλικού αρχιτέκτονα Απολλοδώρου από τη Δαμασκό στον ευρύτερο χώρο της Αγοράς, που διαμορφώθηκε με τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, καταστρέφοντας ωστόσο την πρώτη ρωμαϊκή διπλοβιβλιοθήκη του Πολλίωνα. Ο Τραϊανός, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με ανθρώπους των γραμμάτων, όπως με τον Δίωνα Χρυσόστομο, εμπιστεύθηκε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης του σε κάποιον Άννιο Πόστουμο (CIL, VIII 20684 & XIV 5352), στον οποίο μάλιστα δόθηκε ο τίτλος του Επιτρόπου των βιβλιοθηκών.

Ο Τραϊανός συνέδεσε το όνομά του και με ένα άλλο είδος βιβλιοθηκών, που προσαρτήθηκαν στα συγκροτήματα των Θερμών traianos3(Gros, Arch., 400-401). Οι βιβλιοθήκες αυτές σχεδιάστηκαν, επίσης, από τον αρχιτέκτονα Απολλόδωρο και οικοδομήθηκαν συμμετρικά, ανατολικά και δυτικά από μια μεγάλη εξέδρα, για να στεγάσουν το ελληνικό και το λατινικό τμήμα αντίστοιχα. Η αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών δεν διέφερε ως προς τη σύλληψη από τις άλλες βιβλιοθήκες της Ρώμης, παρά μόνο στο σχήμα (Βιβλ. ΙΙ, 186-188, 191-194, 362).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Τραϊανός (Marcus Ulpius Nerva Traianus)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος αυτοκράτορας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος γέννησης: 53 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 117 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος-2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πόστουμος Άννιος, βιβλιοφύλακας
Αδριανός, αυτοκράτορας
Απολλόδωρος από τη Δαμασκό, αρχιτέκτονας
Πολλίων, συλλέκτης βιβλίων
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Τραϊανού
Εικόνες
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, χαλκογραφία από την έκδοση: Spoor, Medici et Philosophi, Ουτρέχτη 1707.
Αγορά του Τραϊανού στη Ρώμη. «Pierers Konversations-Lexikon», Joseph Kürschner, 1981.
Προτομή του αυτοκράτορα Τραϊανού, Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αδριανός, αυτοκράτορας
Πόστουμος Άννιος, βιβλιοφύλακας
Απολλόδωρος από τη Δαμασκό, αρχιτέκτονας
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Πανταίνου
Η δημόσια βιβλιοθήκη του Δυρραχίου
Η βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο
Βιβλιοθήκη του Τραϊανού
Αρχιτεκτονική
Η βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο
Η βιβλιοθήκη του Πανταίνου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων