Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, βασιλιάς της Αιγύπτου

Ο Πτολεμαίος Α΄, ο επονομαζόμενος Σωτήρ, γιος του Λάγου και της Αρσινόης, γεννήθηκε το 367/366 ή 364 π.Χ. και πέθανε το 283. Ιδρυτής της δυναστείας των Πτολεμαίων, προσωπικός φίλος και 0-48στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας βασιλιάς της Αιγύπτου, ο οποίος φρόντισε να μεταφερθεί η σορός του Μακεδόνα στρατηλάτη στην Αλεξάνδρεια και να ανεγερθεί μαυσωλείο. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του ο Πτολεμαίος Α΄ στράφηκε προς την ιστορία και έδωσε την πιο αξιόπιστη και λεπτομερή εξιστόρηση των πράξεων του Αλεξάνδρου. Δυστυχώς μόνο αποσπάσματα διασώθηκαν από το έργο του και αυτά μέσω του Αρριανού, από τα οποία δεν εξάγεται συμπέρασμα για τα πολιτιστικά οράματα του Μακεδόνα στρατηλάτη (Welles, Hist., 101-106).

Ο σοφός αυτός άνθρωπος, στρατιωτικός, διπλωμάτης και ειρηνιστής, θέλησε να καταστήσει την Αλεξάνδρεια πνευματικό κέντρο του ελληνισμού. Το Μουσείο, ηptolemaios Οικουμενική Βιβλιοθήκη, όπως και αυτή του Σεραπείου αλλά και η προσπάθειά του να μεταφέρει τον κύκλο του Περιπάτου στην Αλεξάνδρεια, καθώς και η πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει στην πρωτεύουσα του βασιλείου του τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πνεύματος της εποχής: αποτέλεσαν μια «παράδοση», που άλλοτε με ενθουσιασμό και άλλοτε με σχετική ουδετερότητα σεβάστηκαν και υπηρέτησαν οι βασιλείς της Αιγύπτου ως την Κλεοπάτρα

Τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης θέλησε να αναθέσει στον διάδοχο του Αριστοτέλη στο Λύκειο, τον Θεόφραστο, ο οποίος όμως  δεν δέχτηκε, ενώ και ο διάδοχός του ο Στράτων δεν παρέμεινε παρά ελάχιστο χρόνο στην Αλεξάνδρεια. Έτσι, ο μόνος άλλος σημαντικός γνώστης των κύκλων του Περιπάτου και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων της Αθήνας ήταν ο Δημήτριος Φαληρέας, ο οποίος  εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια μετά το 297 π.Χ. και συνεργάστηκε γόνιμα με τον Πτολεμαίο για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της βιβλιοθήκης του (Βιβλ. I, 164-168).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ
Ιδιότητα/Αξίωμα: Βασιλιάς της Αιγύπτου
Τόπος δράσης: Αίγυπτος
Αλεξάνδρεια
Χρόνος γέννησης: 367/366 π.Χ. ή 364 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 283 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου
Δημήτριος Φαληρέας, πολιτικός - φιλόσοφος
Στράτων από τη Λάμψακο, φιλόσοφος
Αλέξανδρος ο Μέγας
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Σεραπείου
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Το Λύκειο του Αριστοτέλη
Εικόνες
Ο Πτολεμαίος Α', ο Σωτήρ, χαρακτικό του 19ου αιώνα.
Ο Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, χαλκογραφία από την έκδοση: J. Wilke, «Encyclopedia Londinensis», Λονδίνο 1804.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος, αυτοκράτορας
Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος, βασιλιάς της Αιγύπτου
Εκαταίος από τα Άβδηρα, φιλόσοφος - ιστορικός
Ζηνόδοτος, φιλόλογος
Δημήτριος Φαληρέας, πολιτικός - φιλόσοφος
Αλέξανδρος ο Μέγας
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων