Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου

Η διάσημη Κλεοπάτρα, τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου από την οικογένεια των Πτολεμαίων, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 69 και πέθανε το 30 π.Χ. Πατέρας της ήταν ο Πτολεμαίος Αυλητής cleopatraκαι σύμφωνα με την παράδοση, πέρα από την εξυπνάδα και τις ικανότητές της στη διπλωματία,cleopatra2 φαίνεται ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση γνώσεων – λέγεται ότι μιλούσε δέκα γλώσσες.

Αναφορικά με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το όνομά της συνδέεται με δύο γεγονότα: την υποτιθέμενη πυρπόληση τμήματος της Βιβλιοθήκης κατά την πολιορκία από τον στρατηγό του Καίσαρα Αχιλλά (47 π.Χ.) και την απόκτηση 200.000 τόμων από τη Βιβλιοθήκη της Περγάμου, τους οποίους φέρεται να της δώρισε ο Μάρκος Αντώνιος (Πλούταρχος, Αντ., 58 · Βιβλιοθήκη, 92).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Κλεοπάτρα
Ιδιότητα/Αξίωμα: Βασίλισσα της Αιγύπτου
Τόπος γέννησης: Αλεξάνδρεια
Τόπος δράσης: Αίγυπτος
Χρόνος γέννησης: 69 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 30 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Μάρκος Αντώνιος, πολιτικός - στρατηγός
Αρχιτεκτονική
Η βιβλιοθήκη της Περγάμου
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
null
Κλεοπάτρα και Καίσαρας, χαρακτικό του J. C. Armytage από την έκδοση: «The Works Of Shakespeare - The Imperial Edition», περ. 1890. Πηγή: StMU History Media.
Κλεοπάτρα, χαρακτικό της Élisabeth Sophie Chéron, περ. 1736. Πηγή: StMU History Media.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Καλβίσιος Σαβίνος
Μάρκος Αντώνιος, πολιτικός - στρατηγός
Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, βασιλιάς της Αιγύπτου
Αρχιτεκτονική
Η βιβλιοθήκη της Περγάμου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων