Στράτων από τη Λάμψακο, φιλόσοφος

Ο Στράτων από τη Λάμψακο, φυσικός φιλόσοφος του 3ου π.Χ. αιώνα, διαδέχτηκε τον Θεόφραστο στη διεύθυνση του Περιπάτου (από το 286 ως το 268 π.Χ.). Υπήρξε δάσκαλος του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου, από τον οποίο μάλιστα έλαβε ως αμοιβή ογδόντα τάλαντα. Τα χρόνια του Στράτωνα η σχολή του Περιπάτου άρχισε να παρακμάζει και, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους βασικούς λόγους είναι το ότι είχε απογυμνωθεί από τον βιβλιακό της πλούτο και κυρίως από τα βιβλία του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου.

Ο Στράτων διηύθυνε τη σχολή για δεκαοκτώ περίπου χρόνια, και με τη διαθήκη του κληροδότησε τα βιβλία του (τα προσωπικά και της σχολής) στον Λύκωνα, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην διεύθυνση του Περιπάτου (Διογένης Λαέρτιος, V, 58 · Wehrli, Schule · Βιβλ. I, 151, 120-121, 229).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Στράτων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Λάμψακος
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λύκων, φιλόσοφος
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος, βασιλιάς της Αιγύπτου
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Λύκων, φιλόσοφος
Ευμένης Β´ Σωτήρ, βασιλιάς της Περγάμου
Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, βασιλιάς της Αιγύπτου
Αρχιτεκτονική
Το Λύκειο του Αριστοτέλη
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων