Ευμένης Β´ Σωτήρ, βασιλιάς της Περγάμου

Ο Ευμένης Β´, γιος του Aττάλου Α´, βασίλεψε στην Πέργαμο από το 197 ως το 159 π.Χ., την οποία ανέδειξε σε σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο και της προσέδωσε ακόμη Eumenes IIπερισσότερη αίγλη με τη συγκρότηση μιας βιβλιοθήκης, δεύτερης τη τάξει μετά από εκείνη των Πτολεμαίων της Αλεξάνδρειας. Όπως οι βασιλείς της Αιγύπτου έτσι και οι Ατταλίδες, για να προσδώσουν κύρος  και να εξασφαλίσουν την επιτυχία του εγχειρήματός τους, προσπάθησαν να συνδέσουν την ίδρυση της βιβλιοθήκης τους με κάποιο από τα εξέχοντα μέλη της αθηναϊκής ακαδημαϊκής ζωής. Ο Λακύδης που είχε διατελέσει διευθυντής της Ακαδημίας του Πλάτωνα (241/240-216/215 π.Χ.) και ο Λύκων, που είχε κληρονομήσει τον Περίπατο από τον Στράτωνα, αρνήθηκαν να μετοικήσουν στην Πέργαμο, και οEvmenis Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τα «δεσμά» που είχε επιβάλει στα μέλη του Μουσείου ο Πτολεμαίος Ε´. Έτσι, η μόνη προσωπικότητα, από όσα γνωρίζουμε, την οποία κατόρθωσε να προσελκύσει ο Ευμένης Β´ στην αυλή του, για να ασχοληθεί ειδικά με τη βιβλιοθήκη ήταν ο στωικός φιλόσοφος Κράτης ο Μαλώτης.

Ωστόσο, επί βασιλείας του Ευμένη Β´ έγιναν πολλές προσπάθειες και ξοδεύτηκαν χρήματα για την αγορά βιβλίων και από την εποχή εκείνη πυροδοτήθηκε μία ψευδεπίγραφη δραστηριότητα που έφθασε σε πρωτοφανή όρια. Αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των δύο βιβλιοθηκών, της Περγάμου και της Αλεξάνδρειας, ήταν η κυκλοφορία πλαστών έργων τα οποία αγόραζαν ανεξέλεγκτα, όπως η δήθεν πλήρης συλλογή των Λόγων του Δημοσθένη, με τον άγνωστο ως τότε Φιλιππικό (Βιβλ. Ι, 250-256).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Ευμένης Β´ Σωτήρ
Ιδιότητα/Αξίωμα: Βασιλιάς της Περγάμου
Τόπος δράσης: Πέργαμοςsemantics logo
Χρόνος δράσης: 3ος-2ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Δημοσθένης ο Αθηναίος, ρήτορας
Κράτης, γραμματικός
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Στράτων από τη Λάμψακο, φιλόσοφος
Λύκων, φιλόσοφος
Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη της Περγάμου
Η Ακαδημία του Πλάτωνα
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
Ο Ευμένης Β' ο Σωτήρ. Από την έκδοση: Head, Barclay Vincent, «A guide to the principal gold and silver coins of the ancients, from circ. B. C. 700 to A. D. 1», British Museum, Λονδίνο, 1909.
Αναπαράσταση του ανατολικού τμήματος της Στοάς Ευμένους, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μ. Λεφαντζής, 2011.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Νηλέας από τη Σκήψη, φιλόσοφος
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Κράτης, γραμματικός
Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη της Περγάμου
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων