Νηλέας από τη Σκήψη, φιλόσοφος

Ο Νηλέας (4ος και 3ος π.Χ. αι.) γεννήθηκε στη Σκήψη (Τρωάδα) και έγινε διάσημος κατά την αρχαιότητα λόγω της σχέσης του με τον Αριστοτέλη και από το γεγονός ότι κληρονόμησε τη βιβλιοθήκη του Λυκείου nileasμε τα αυθεντικά συγγράμματα του Σταγειρίτη φιλοσόφου, του Θεόφραστου και πολλών άλλων. Ήταν συμμαθητής του Αριστοτέλη στην Ακαδημία του Πλάτωνα και τον ακολούθησε στην αυλή του Ερμεία, στην Άσσο. Στην Αθήνα ο Νηλέας επανήλθε μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, υπήρξε ευνοούμενος  του Δημήτριου Φαληρέα και ο Θεόφραστος με τη διαθήκη του κληροδότησε τα βιβλία της Σχολής και του ίδιου  στον Νηλέα: Τα δε βιβλία πάντα Νηλεί.

Έχοντας κληρονομήσει το βιβλιακό πλούτο της βιβλιοθήκης του Λυκείου, ο Νηλέας θεώρησε αυτονόητο ότι θα εκλεγόταν και σχολάρχης του. Ωστόσο μετά την κατάληψη των Αθηνών από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή (307 π.Χ.), και έχοντας απολέσει την εύνοια του Δημήτριου Φαληρέα, αποσύρθηκε χολωμένος στη γενέτειρά του, παίρνοντας μαζί του και τα βιβλία που του είχε κληροδοτήσει ο Θεόφραστος.

Κατά την εποχή της βασιλείας του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου (283-247 π.Χ.), μαρτυρείται ότι πούλησε ή χάρισε στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας πρωτότυπα ή αντίγραφα ορισμένων από τα αυθεντικά χειρόγραφα του Αριστοτέλη που είχε στην κατοχή του.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ένα τμήμα της βιβλιοθήκης του Αριστοτέλη περιήλθε στην κατοχή των κληρονόμων του Νηλέα, οι οποίοι, όταν ο βασιλιάς της Περγάμου Ευμένης Β´άρχισε τη συγκρότηση της μεγάλης βιβλιοθήκης του, φοβούμενοι μήπως υποχρεωθούν να παραδώσουν τα βιβλία που είχαν στην κατοχή τους σε πράκτορες του Ευμένη, τα έκρυψαν σε μία σπηλιά. Προς τα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα ανασύρθηκαν και όσα δεν είχαν καταστραφεί από τη φυσική φθορά βγήκαν στην «αγορά», καταλήγοντας στη βιβλιοθήκη του Απελλικώνα (ΒιβλI, 120-124).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Νηλέας
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Σκήψη
Τόπος δράσης: Αθήνα
Άσσος
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Απελλικών, συλλέκτης βιβλίων
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Πλάτων, φιλόσοφος
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Ευμένης Β´ Σωτήρ, βασιλιάς της Περγάμου
Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος, βασιλιάς της Αιγύπτου
Δημήτριος Φαληρέας, πολιτικός - φιλόσοφος
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Η Ακαδημία του Πλάτωνα
Το Λύκειο του Αριστοτέλη
Εικόνες
Ερείπια του ναού του Διός Ελευθερωτή, στην περιοχή της Σκήψης, στους πρόποδες του βουνού Kûshûnlû Têpe, όπου πρέπει να βρίσκεται η σπηλιά που έκρυψαν τα απόγραφα του Αριστοτέλη οι κληρονόμοι του Νηλέα.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Απελλικών, συλλέκτης βιβλίων
Λίβιος Λαρνήσιος, συλλέκτης βιβλίων
Αθήναιος από τη Ναύκρατη, γραμματικός - συγγραφέας
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Σημειώσεις: Η Άσσος είναι η σημερινή Behramkale.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων