Εκαταίος από τα Άβδηρα, φιλόσοφος - ιστορικός

Ο Εκαταίος γεννήθηκε στα Άβδηρα ή στην Τέω. Έδρασε γύρω στο 300 π.Χ., είχε σπουδάσει φιλοσοφία και ιστορία και έζησε για ένα διάστημα στην Αίγυπτο, στα χρόνια του Πτολεμαίου Α΄. Το έργο του Περί Αιγυπτίων, του οποίου διασώθηκαν αποσπάσματα (Διόδωρος Σικελιώτης, Ι, 48, 6-49), γράφτηκε κατ’ εντολήν του Πτολεμαίου με στόχο την προβολή πολιτιστικών παραδόσεων των λαών που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του (Βιβλ., Ι, 227).

Δεν αποκλείεται στο σύγγραμμά του αυτό ο Εκαταίος να περιέγραψε το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, διασώθηκε ωστόσο μόνο η περιγραφή μιας φαραωνικής «βιβλιοθήκης» και μάλιστα αυτής του Ραμσή Β΄. Ο Εκαταίος περιηγούμενος το μαυσωλείο του μεγάλου αυτού Φαραώ γράφει: «Tρεις είσοδοι οδηγούν σε μια αίθουσα υπόστυλη, κατασκευασμένη υπό μορφή ωδείου, που έχει μήκος εξήντα μέτρα ... Κατόπιν άρχιζε η ιερή βιβλιοθήκη, που έφερε την επιγραφή Ψυχής Ιατρείον, και αμέσως μετά οι ανάγλυφες παραστάσεις όλων των θεών της Αιγύπτου...» (Perrot – Chipiez, Egypt). Ο Εκαταίος θεώρησε ότι η επιγραφή Ψυχής Ιατρείον, σε αίθουσα που πρέπει να υπήρχε και το άγαλμα του Ραμσή Β΄, αναφερόταν στη βιβλιοθήκη του μονάρχη, ενώ στην ουσία επρόκειτο για χώρο που φύλασσε τη ζωτική δύναμη του Φαραώ: το Κα.

Η επιγραφή Ψυχής Ιατρείον υπάρχει έως σήμερα σε δύο από τις αρχαιότερες εν λειτουργία βιβλιοθήκες του χριστιανικού κόσμου: της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και της Μονής του Αγίου Γάλλου (St. Gallen) στην Ελβετία (Βιβλ. Ι, 227 · Βιβλιοθήκη, 63, 66-67).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Εκαταίος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Ιστορικός
Τόπος γέννησης: Άβδηρα
Τόπος δράσης: Αίγυπτος
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ, βασιλιάς της Αιγύπτου
Βιβλιοθήκες
Αββαείο του Αγίου Γάλλου
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αριστέας, συντάκτης της «Επιστολής»
Σημειώσεις: Γεννήθηκε στα Άβδηρα ή στην Τέω.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων