Τιβέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

Ο Τιβέριος (Tiberius Iulius Caesar Augustus), που διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο τον Αύγουστο, το 14 μ.Χ., δεν αρκέστηκε στην αυτοκρατορική βιβλιοθήκη του Παλατίνου Λόφου και στη μικρή βιβλιοθήκη της Στοάς (που είχε ανεγερθεί προς τιμήν της Οκταβίας, αδελφής του Αυγούστου), αλλά συνέδεσε τον ναό που οικοδόμησε, αφιερωμένο στον αποθεωμένο Αύγουστο, με μια νέα βιβλιοθήκη, την αποκαλούμενη bibliotheca templi Augusti (Σουητώνιος, Τιβέρ. LXXIV).

Ο ναός όπως και η βιβλιοθήκη, που φαίνεται ότι εγκαινιάστηκαν από τον Καλιγούλα και υψώνονταν στην νότια πλευρά της Ιουλίας Βασιλικής, στον χώρο του Forum Romanum, δεν έμελλε να μακροημερεύσουν, αφού πυρπολήθηκαν το 79 μ.Χ. (Πλίνιος, Φυσ. Ιστ., XII, 19, 94). Σύμφωνα με περιγραφή του Ρωμαίου ποιητή Μαρτιάλη, ο ναός και η βιβλιοθήκη οικοδομήθηκαν εκ νέου από τον Δομιτιανό (Μαρτ., IV, 53 και XII, 3 · Βιβλιοθήκη, 112).

Με πρωτοβουλία του Τιβέριου συγκροτήθηκε μία ακόμη βιβλιοθήκη στον Παλατίνο Λόφο, όπως μνημονεύει ο Γέλλιος (Noc. Att., XIII, 20), η λεγόμενη Bibliotheca domus Tiberianae. Δεν αποκλείεται να επρόκειτο για προσωπική βιβλιοθήκη του αυτοκράτορα, στον χώρο της οποίας συνδιαλεγόταν με πνευματικά μέλη του κύκλου του: Ο Τιβέριος διάβαζε καθημερινά και συνήθιζε να θέτει στους ομοτράπεζούς του ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων γνώριζε όμως εκ των προτέρων (Βιβλ. ΙΙ, 140-141).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Tiberius Iulius Caesar Augustus (Τιβέριος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος αυτοκράτορας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Μαρτιάλης, επιγραμματοποιός
Βιβλιοθήκες
Η διπλοβιβλιοθήκη του Αυγούστου, της Οκταβίας και του Δομιτιανού
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Δομιτιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων