Μαρτιάλης, επιγραμματοποιός

Ο Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης (Marcus Valerius Martialis) έζησε στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε φίλος και προστατευόμενος του Πλίνιου του Νεότερου. Ο Μαρτιάλης υπήρξε ο πιο σημαντικόςMartialis τεχνίτης του λατινικού επιγράμματος και από τα ποιήματά του γενικότερα μπορεί να δει κανείς την πολύπτυχη καθημερινή ζωή της Ρώμης (Sullivan, Mart.). Μέσα από τους στίχους του ο Μαρτιάλης μας παραδίδει μια σειρά από γεγονότα που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διακίνηση των βιβλίων καθώς και τις σχέσεις όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. martialisΛόγου χάρη, περιγράφει τα βιβλιογραφεία της εποχής: μια ομάδα δούλων ή απελεύθερων, οι οποίοι έγραφαν καθ’ υπαγόρευση κάποιου ειδικού ίσως. Αναφέρει τα ονόματα δύο απλών καταστηματαρχών που εμπορεύονταν βιβλία: του Αtrectus (Μαρτιάλης, Ι, 107) και του Secundus (Μαρτιάλης, Ι, 2). Ο πρώτος είχε το βιβλιοπωλείο του απέναντι από την Αγορά του Καίσαρα, πάνω στο Αrgiletum, και το είχε εφοδιάσει με έργα διασήμων ποιητών. Παρείχε μάλιστα τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να πουλάει και τα δικά του αντίτυπα, προς πέντε δηνάρια το ένα. Εκτός  από αυτήν, ο Μαρτιάλης παραδίδει και πλήθος άλλες σχετικές μαρτυρίες (Βιβλ. ΙΙ, 163-164, 177-179).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης (Marcus Valerius Martialis)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Eπιγραμματοποιός
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος δράσης: 1ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Σεκούνδος, βιβλιοπώλης
Ατρέκτος, βιβλιοπώλης
Πλίνιος ο Νεότερος, πολιτικός - ρήτορας
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Μαρτιάλης, «Epigrammata cum notis Farnabii et variorum», Λέιντεν, Lugduni Batavorum, 1656.
Ο Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Βοκκάκιος Ιωάννης, λόγιος - συγγραφέας
Σεκούνδος, βιβλιοπώλης
Έρασμος, λόγιος
Ατρέκτος, βιβλιοπώλης
Μέλιορ Ατέντιος, μαικήνας  των γραμμάτων
Τιβέριος, αυτοκράτορας
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων