Βοκκάκιος, Ιωάννης, λόγιος & συγγραφέας

Καρπός της ελεύθερης σχέσης ενός Ιταλού εμπόρου και μιας Γαλλίδας, γεννήθηκε το 1313 στη Φλωρεντία μάλλον και πέθανε το 1375. Μεγάλωσε στη Νάπολη και απέτυχε στις σπουδέςboccacio7 του στο Κανονικό Δίκαιο, αλλά κέρδισε φήμη ως αφηγητής μικρών ιστοριών –που διακρίνονται από τα στοιχεία της καθημερινότητας που προβάλλουν και τον έντονο ηθολογικό χαρακτήρα τους−, τις οποίες συγκέντρωσε αργότερα υπό τον τίτλο Decameron. Ωστόσο τον Βοκκάκιο τον κέρδισε η ποίηση και μολονότι ξύπνησε μέσα του το αρχαίο πνεύμα του Βιργίλιου (όταν επισκέφθηκε τον τάφο του στην Νάπολη), η ρεαλιστική φύση του τον ώθησε τελικά στη σύνθεση συλλογών με μυθολογικό, ιστορικό και γεωγραφικό περιεχόμενο, βασισμένο στην αρχαία γραμματεία. Το έργο του Genealogie [sic] deorum έτυχε καθολικής αναγνώρισης και στάθηκε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ποιητές και καλλιτέχνες της Αναγέννησης ως τα μέσα του 16ου αιώνα.

Ο Βοκκάκιος, μολονότι επιδόθηκε συστηματικά στην αναζήτηση συγγραμμάτων της αρχαίας ρωμαϊκής λογοτεχνίας δεν επιχείρησε ποτέ να εμβαθύνει στην κριτική του κειμένου, boccacioπαρόλο που είχε την τύχη να αποκτήσει ανεκτίμητα δείγματα της αρχαίας γραμματείας και να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με μοναδικά έργα, όπως των: Μαρτιάλη, Αυσώνιου, το ποίημα Ibis του Οβίδιου, τμήματα του Appendix Virgiliana, τα Priapeia κ.ά. Ένα ανέκδοτο που κυκλοφόρησε ο μαθητής του Benvenuto Ramboldi da Imola, για το πως ο Βοκκάκιος επισκεπτόμενος τη Μονή του Monte Cassino ξέσπασε σε κλάματα αντικρίζοντας την εγκατάλειψη των πολύτιμων κωδίκων της βιβλιοθήκης, δεν επαληθεύεται από άλλες αξιόπιστες πηγές. Πρόκειται για απλή εικασία, που θέλει τον Βοκκάκιο να υφαρπάζει από τα κατάλοιπα της βιβλιοθήκης της μονής ένα χειρόγραφο του 11ου αιώνα, όπως και τον αρχέτυπο κώδικα του Βάρρωνα De lingua latina.

Τον Βοκκάκιο συνεπήρε αναντίρρητα η ελληνική λογοτεχνία και τις σχετικές γνώσεις του όφειλε στον Λεόντιο Πιλάτο, τον οποίο μάλιστα προσκάλεσε στη Φλωρεντία το 1360, για να του διδάξει ελληνικά. Τον φιλοξένησε στην οικία του για τρία χρόνια και αφοσιώθηκε μαζί του στην ολοκλήρωση της πρώτης λατινικής μετάφρασης του ομηρικού έργου σε πεζό λόγο. Χαρακτηριστικά, οι σημειώσεις του Βοκκάκιου αναφορικά με τον στίχο του Δάντη «Omero poeta sovrano» αποκαλύπτουν το πάθος του να σταχυολογεί πληροφορίες γύρω από την καταγωγή, τα έργα και τις ημέρες του Όμηρου, όπως και τις σχετικές μελέτες (Βιβλ. V, 39-40).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Giovanni Boccaccio (Ιωάννης Βοκκάκιος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Φλωρεντία
Τόπος δράσης: Νάπολη
Μόντε Κασίνο
Φλωρεντία
Χρόνος γέννησης: 1313
Χρόνος θανάτου: 1375
Χρόνος δράσης: 14ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βιργίλιος, συγγραφέας
Λεόντιος Πιλάτος, λόγιος
Οβίδιος, ποιητής
Μαρτιάλης, επιγραμματοποιός
Εικόνες
Έγχρωμο σκίτσο που αναπαριστά τον Βοκκάκιο από καθέδρας, μικρογραφία από τον κώδικα του Βοκκάκιο: «Egloghe», Φλωρεντία 1379 (Biblioteca Medicae Laurenziana, Ms Plut. 39.49).
Πορτρέτο του Ιωάννη Βοκκάκιου. Χαρακτικό ανωνύμου Ιταλού, αρχές 16ου αι.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Λεόντιος Πιλάτος, λόγιος
Ντε Πιζάν, Κριστίν, συγγραφέας
Παύλος Γ΄, πάπας
Βιβλιοθήκες
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Βιβλιοθήκη του Μαλατέστα στην Τσεζένα
Βοδληιανή Βιβλιοθήκη
Σημειώσεις: Η δράση του στο Monte Cassino δεν επαληθεύεται από αξιόπιστες πηγές.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων