Βάρρων, λόγιος - συγγραφέας

Ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρων (Μarcus Terentius Varro), o επονομαζόμενος Ρεατινός, λόγιος, ποιητής, πολιτικός και στρατιωτικός (116-27 π.Χ.), σπούδασε στη Ρώμη και την Αθήνα, varonαποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή το 43 π.Χ. και πέρασε τις υπόλοιπες μέρες της ζωής του συντροφιά με τα βιβλία του. Θεωρείται ο πολυμαθέστερος άνδρας που ανέδειξε ποτέ η Ρώμη μιας και τα ενδιαφέροντά του κάλυπταν όλες τις περιοχές της γνώσης, εξαιρώντας βέβαια, όπως και σε κάθε άλλο Ρωμαίο, τη μαθηματική επιστήμη.

Στα 600 περίπου βιβλία που έγραψε, περιλαμβάνεται και η πραγματεία De bibliothecis· έργο που  συνέταξε κατά  επιθυμία του Ιούλιου Καίσαρα,  το οποίο χάθηκε καιVarro κανένα απόσπασμά του δεν περιλαμβάνεται σε έργο άλλου συγγραφέα, που να μαρτυρεί τουλάχιστον το περιεχόμενό του. Η πραγματεία αυτή συντάχθηκε για να καταστεί οδηγός για την οργάνωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκη της Ρώμης, όραμα του Καίσαρα το οποίο υλοποίησε μετά τον θάνατό του, ο Ασίνιος Πολλίων. Η σπουδαία βιβλιοθήκη που συγκρότησε ο Βάρρων, στην έπαυλή του στο Καζίνο (Casinum), καταστράφηκε ολοσχερώς και τα βιβλία του διασκορπίστηκαν (Γέλλιος, Noc., X, 17 · Βιβλ. ΙΙ, 64-68).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Μάρκος Τερέντιος Βάρρων (Μarcus Terentius Varro)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Συγγραφέας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Αθήνα
Χρόνος γέννησης: 116 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 27 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 2ος-1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Εικόνες
Χαλκογραφία του Τερέντιου Μ. Βάρρωνα.
M. Terentius Varro, «De lingua Latina», Lyon, Haeredes Sebastiani gryphii, 1563.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αρτέμων από την Κασσάνδρεια, γραμματικός
Βιβλιοθήκες
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων