Ασίνιος Πολλίων, Γάιος, πολιτικός & συγγραφέας

Ο Γάιος Ασίνιος Πολλίων (Gaius Asinius Pollio) υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που μάλιστα είχε στενό φιλικό δεσμό με τον Καίσαρα αρχικά και τον Μάρκο Αντώνιο στη συνέχεια. Gaius Asinius PollioΠολιτικός και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Ρώμη το 76 π.Χ. και πέθανε το 5 μ.Χ. (André, Asin.).

Άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, είχε στην κατοχή του μια πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης, ενώ η οικία του αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης καλλιτεχνών και λογίων, όπως ο Έλληνας ιστορικός Τιμαγένης από την Αλεξάνδρεια (Πετρόχειλος, Ρωμ., 107). Αναντίρρητα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Ρώμης, εγκαινιάζοντας τις δημόσιες αναγνώσεις έργων (recitationes) με νεαρούς ποιητές στην οικία του· πρακτική που στη συνέχεια καθιερώθηκε και ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της πνευματικής ζωής της Ρώμης.

Ακόμη σπουδαιότερη όμως, υπήρξε η εμμονή του να υλοποιήσει το όραμα του Ιούλιου Καίσαρα, να ιδρύσει δηλαδή στη Ρώμη την πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Με τα λάφυρα που είχε αποκτήσει από την εκστρατεία εναντίον των Πάρθων στη Δαλματία, ανέλαβε την οικοδόμηση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της Ρώμης, ίσως λίγο μετά το 39 π.Χ.

Ελάχιστα στοιχεία διαθέτουμε για τη βιβλιοθήκη αυτή: ήταν κτισμένη σ’ ένα συγκρότημα δημοσίωνasinios οικοδομημάτων στο Atrium Libertatis (Shipley, Build · Clark, Care, 12-14) και ήταν εξοπλισμένη σύμφωνα με την επιθυμία του Καίσαρα, δηλαδή με δύο ξεχωριστά τμήματα, το ελληνικό και το λατινικό. Πρόκειται για την πρώτη διπλοβιβλιοθήκη, μιας σειράς αντίστοιχων βιβλιοθηκών που άρχισαν να κοσμούν τη Ρώμη, και τις επαρχίες της αργότερα, με πρωτοβουλίες αυτοκρατόρων και μελών της αριστοκρατίας (Βιβλ. ΙΙ, 131-142).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Gaius Asinius Pollio (Γάιος Ασίνιος Πολλίων)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Ρώμη
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος γέννησης: 76 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 5 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Εικόνες
Γάιος Ασίνιος Πολλίων από τη Ρώμη
Κάτοψη της Παλατινής Βιβλιοθήκης, σχέδιο βασισμένο στον C. Callmer, από την έκδοση: «Antike Bibliotheken» (=Opuscula Archaeologica, III), Λουντ/Λιψία 1944, σελ. 158.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πόπλιος, Αιμίλιος, συλλέκτης βιβλίων
Παύλος, Αιμίλιος, πολιτικός & ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων