Ιουστινιανός Α΄, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

 Ο Ιουστινιανός Α΄, αυτοκράτορας του Βυζαντίου (527-565 μ.Χ.), μολονότι άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε πολλά μνημεία της χριστιανοσύνης –είναι ο ιδρυτής της Μονής της Αγίας Αικατερίνηςioustinianos 1 στο Σινά και της περίφημης βιβλιοθήκης της– (Βιβλ. ΙΙΙ, 110-124), είναι αυτός που απέτρεψε ουσιαστικά τη διαμόρφωση ελληνοχριστιανικής παιδείας, καθώς επεδίωξε να βασιλεύσει σε ένα κράτος καθολικά χριστιανικό, ακόμη και ως προς τη συνείδηση (Lemerle, Ουμ., 65-70). 

Ο Ιουστινιάνειος κώδικας περιθωριοποίησε κάθε ειδωλολατρικό στοιχείο, με αποκορύφωμα την έκδοση μιας προστάξεως προς τον έπαρχο της Αθήνας Φλάβιο Δέκιο τον νεότερο, βάσει της οποίας απαγορευόταν σε οποιονδήποτε η διδασκαλία της φιλοσοφίας. Η πρόσταξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της διδασκαλίας της φιλοσοφίας στις σχολές των Αθηνών. Ο Μαλάλας μάλιστα μαρτυρεί πως κατά την περίοδο 546-562 δάσκαλοι και γραμματικοί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο Κυνήγιον, στην Κωνσταντινούπολη, και τα βιβλία τους παραδόθηκαν στην πυρά (Μαλάλας, Χρον., XVIII · Βιβλιοθήκη, 144-145).

 

 

 

 

 

 
 
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus (Ιουστινιανός Α΄)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Μονή της Αγίας Αικατερίνης (Σινά)
Χρόνος δράσης: 6ος αι.
Αναφέρει: Βιβλιοθήκες
Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά
Εικόνες
Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, χαλκογραφία του J. Pine. Από την έκδοση: Eden Robert, «Jurisprudentia Philologica, Sive Elementa Juris Civilis», Οξφόρδη, E Theatro Sheldoniano, 1744.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων