Ζωναράς, Ιωάννης, ιστορικός

Γεννήθηκε περί τα τέλη του 11ου μ.Χ. αιώνα και πέθανε το 1160. Διετέλεσε προϊστάμενος της αυτοκρατορικής γραμματείας επί Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Μετά το 1118 έπεσε σε δυσμένεια και αποσύρθηκε44 zonaras στη Μονή της Αγίας Γλυκερίας στο ομώνυμο νησί, όπου και έγραψε το χρονικό του (Επιτομή ιστοριών). Το κείμενο αυτό είναι βασισμένο σε παλαιότερα χρονογραφήματα, πολλά από τα οποία γνωρίζουμε αποσπασματικά. Ο Ζωναράς, αντλώντας πληροφορίες από τον Μάλχο, μαρτυρεί πως μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Χαλκοπρατεία κατέστρεψε την κεκλημένην Βασιλικήν καθ’ ήν η βιβλιοθήκη τύγχανε δώδεκα μυριάδας βιβλίων αποκειμένων εν αυτή έχουσα (Ζωναράς, Επιτ., 2, 22-24) και ότι ανάμεσα στους θησαυρούς που περιείχε η βιβλιοθήκη (αυτή που βρισκόταν δίπλα στην κεκλιμένη Βασιλική), τα χρόνια του αυτοκράτορα Βασιλίσκου (9 Ιανουαρίου 475 - τέλη Αυγούστου 476), περιλαμβανόταν και ένα εξαιρετικό αντίγραφο του Ομήρου (το οποίο κάηκε): πρόκειται για ένα ειλητάριο, γραμμένο με χρυσά γράμματα επάνω σε δράκοντος έντερον, που είχε μήκος 120 πόδια και ήταν εικονογραφημένο (Κεδρηνός, Σύν., Ι, 616 · Βιβλ. III, 93-94).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Ιωάννης Ζωναράς
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ιστορικός
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Αγία Γλυκερία
Χρόνος θανάτου: 1160
Χρόνος δράσης: 11ος/12ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Μάλχος, ρήτορας
Εικόνες
Ο Ιωάννης Ζωναράς. Χαρακτικό από την έκδοση: A. Thévet, «Les vrais portraits et vies des hommes illustres», Παρίσι 1584.
Σημειώσεις: Η Αγία Γλυκερία είναι η σημερινή νήσος Ιντζιρλί.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων