Μάλχος, ρήτορας

Ο Μάλχος, που γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Συρίας, έζησε τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. και διετέλεσε καθηγητής της Ρητορικής στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ο συγγραφέας μιας «βυζαντινής ιστορίας» (Βυζαντιακά), στην οποία γίνεται λόγος για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το κέντρο των Χαλκοπρατείων και κατέστρεψε την κεκλιμένην βασιλικήν, όπου βρισκόταν και η βιβλιοθήκη με τους 120.000 τόμους (Wendel, Klein., 56). Πρόκειται, ίσως, για τη βιβλιοθήκη του αυτοκράτορα Ιουλιανού, που είχε στεγαστεί σε έναν χώρο με τα χαρακτηριστικά της βασιλικής, και η οποία ανοικοδομήθηκε την εποχή του Ζήνωνα, επομένως πριν από το 491.

Ο αριθμός των βιβλίων που θησαυρίζονταν στη βιβλιοθήκη ακούγεται υπερβολικός, ωστόσο ενδέχεται να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν λάβουμε υπόψη ότι δεκάδες χιλιάδες κύλινδροι με ειδωλολατρικά έργα ήταν διαθέσιμοι κατά τα μέσα του 4ου αιώνα, τότε, δηλαδή που συγκροτήθηκε η βιβλιοθήκη των αυτοκρατόρων Κωνστάντιου Β΄ και Ιουλιανού (Βιβλιοθήκη, 143).


Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχήsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Μάλχος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρήτορας
Τόπος γέννησης: Φιλαδέλφειαsemantics logo
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούποληsemantics logo
Χρόνος δράσης: 5ος-6ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Ζήνων, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Κωνστάντιος Β΄, αυτοκράτορας
Ιουλιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ζωναράς, Ιωάννης, ιστορικός
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων